Германия иска да избегне нова „ледена епоха” с връзките на Европа с Русия

Германия иска да избегне нова „ледена епоха” с връзките на Европа с Русия

Германия иска да избегне нова „ледена епоха” с връзките на Европа с Русия

Германия и Европа искат да се уверят, че новите американски санкции срещу Русия няма да доведат до нова "ледникова епоха" във връзките между Русия и Запада, заяви германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от Ройтерс.

Габриел заяви, че е разговарял с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън за санкциите по време на срещата им във Вашингтон. Той изрази признателността си за това, че президентът Тръмп е приел да координира по-нататъшните връзки с американските съюзници.

"Като европейци ние изпитваме големи опасения, че това ще има непредвидени последствия за Европа", подчерта Габриел. "Ние не искаме да унищожаваме изцяло бизнес отношенията си с Русия, особено в енергийния сектор", добави той.

По-рано този месец Тръмп одобри нови санкции срещу Москва заради анексирането на украинския полуостров Крим през 2014 г., както и заради предполагаемата й намеса в президентските избори в САЩ миналата година, предаде БТА. Русия отрича обвиненията за намеса, отправени от американските разузнавателни агенции, припомня Ройтерс.

Габриел отправи критики срещу американското решение. Външният министър заяви, че новите санкции излагат европейски компании, участващи в енергийни проекти в Русия, на глоби за нарушаване на американското законодателство. Германската министърка на икономиката Бригите Циприс дори призова ЕС да приеме ответни мерки срещу САЩ, ако новите санкции срещу Русия засегнат германски предприятия.

Европейските лидери са притеснени, че новите санкции ще имат не само икономически последици, а и може "да доведат до нова ледникова епоха между Русия и Запада", подчерта Габриел днес.

Въпреки опасенията на Европа относно санкциите, германският външен министър заяви, че Москва трябва да свърши своята част от работата по прилагането на споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна, включително за изтеглянето на тежките оръжия. "Това ще е начална точка за подобряване на отношенията", добави той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ