Германия, Полша и Франция обединени за предотвратяване на война в Европа

Германия, Полша и Франция обединени за предотвратяване на война в Европа

Германия, Полша и Франция обединени за предотвратяване на война в Европа

Лидерите на Германия, Полша и Франция обявиха, че са обединени около целта за предотвратяване на война в Европа. Снощи дипломатическите усилия за разрешаване на кризата с Украйна се преместиха в Берлин след пътуването на Олаф Шолц до Вашингтон и разговорите на Макрон в Москва и Киев.

Германският канцлер, френският президент, както и полският Анджей Дуда подчертаха, че „всяка по-нататъшна военна агресия от страна на Русия срещу Украйна ще има огромни последици и тежки разходи“. Това става ясно от съвместно изявление на тримата лидери след срещата им. Те призоваха Кремъл да се включи в „смислен диалог“ за европейската сигурност, предаде ДПА.

Заедно Германия, Полша и Франция съставляват Ваймарския триъгълник – общ форум за взаимопомощ и сътрудничество между трите държави.

Дуда и Макрон отпътуваха за германската столица във вторник за вечерен разговор с Шолц относно кризата, която включва струпване на руска военна техника и над 100 хил. войници близо до границата с Украйна през последните седмици.

Преди разговорите Шолц отново обеща, че ще има последици за Русия при нахлуване в Украйна. По думите му въздействието върху Москва ще е „политическо, икономическо и със сигурност геостратегическо“. Канцлерът обаче не даде никакви подробности по отношение на възможни санкции. Пред репортери преди срещата допълни, че общата цел е предотвратяване на война в Европа.

Дуда, чиято страна опира на Украйна и Беларус, каза, че континентът е изправен пред най-трудното си предизвикателство след събитията от 1989 година. „Имаме безпрецедентна концентрация на руски войски по украинската граница, имаме и големи групирания (руски войници) в Беларус, където в момента се провеждат военни учения и се очаква да продължат до 20 февруари“, каза Дуда. „Всички се чудим какво ще се случи след това“, допълни той преди срещата с Макрон и Шолц.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ