Германия задължава бизнеса да увеличи жените в управлението

Германия задължава бизнеса да увеличи жените в управлението

Германската министърка на семейството Катарина Барли критикува снощи водещите компании в страната, че не са назначили достатъчно жени на ръководни постове и заплаши да въведе задължителна квота, ако фирмите не коригират поведението си до следващата година, предаде Франс прес.

“Давам на бизнеса още една година да се погрижат сам за този въпрос”, посочи Барли пред медийната група „Редакционснецверк Дойчланд”.

„Ако нищо не бъде направено дотогава, ще вземем законодателни мерки”, допълни тя.

Барли, която е от Германската социалдемократическа партия, се бори за по-социално справедлива Германия преди парламентарните избори през септември. Тя се оплака от факта, че жените заемат едва шест процента от местата в управителните съвети.

По думите й призивите от десетилетия компаниите да назначават повече жени на ръководни постове не са постигнали много.

Германия миналата година въведе „женска квота”, с която се изисква около 100 листвани компании да запълнят най-малко 30% от местата в надзорни съвети без изпълнителни правомощия с жени.

Участието на жените в управителните съвети, най-близкия кръг до главния изпълнителен директор, остава слабо.

Германският институт за икономически изследвания Де И Ве (DIW) изчисли, че жените заемат едва 6,5 процента от ръководните длъжности в 106-те най-големи германски компании.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ