Жена оглави новия Бундестаг

Жена оглави новия Бундестаг

Жена оглави новия Бундестаг

Барбел Бас от групата на лявоцентристките социалдемократи бе избрана за председател на новия германски парламент, който се събра днес за първи път след изборите на 26 септември, за да проведе учредителното си събрание. Всички 736 нови народни представители присъстваха на официалната учредителна сесия на 20-ия Бундестаг.

Бас е третата в историята жена председател на парламента. Тя бе избрана с 576 гласа „за“ и 90 „против“. 58 се въздържаха от гласуване. Изборът се прави с таен вот, като е необходимо мнозинство от 369 гласа от общо 736, посочва „Зюддойче Цайтунг“.  Бас наследява на поста Волфганг Шойбле. По традиция, председателят на парламента се излъчва от редиците на най-голямата парламентарна група, в случая тази на лявоцентристките социалдемократи. Изборите на 26 септември отредиха Германската социалдемократическа партия да е първа политическа сила.

[[{"fid":"382501","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":4564,"width":974,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Депутати от групата на Германската социалдемократическа партия, която стана първа политическа сила, и част от Зелените, които вероятно ще участват в новото коалиционно правителство. /Getty Images

Сред присъстващите на първото и учредително заседание на нови германски парламент бяха спряганията за нов канцлер Олаф Шолц от социалдемократите, както и Армин Лашет, който е лидер на Християндемократическата партия на Ангела Меркел. Вчера той подаде оставка от поста си на премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Самата Меркел също присъства на заседанието.

[[{"fid":"382499","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":4469,"width":6390,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Ангела Меркел по време на заседанието. /Getty Images

Настоящият канцлер на практика ще остане на длъжността си до избирането на сигурен наследник. Конституцията на Германия предвижда, че мандатът на Меркел изтича със свикването на новия Бундестаг. Ако не се сформира нов кабинет обаче, тя остава на поста като служебен канцлер, пише „Ройтерс“.

За да стане канцлер, един кандидат трябва да спечели абсолютно мнозинство в парламента. Досега всеки кандидат е успявал да се справи още от първия опит.

[[{"fid":"382498","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":5464,"width":8192,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Барбел Бас (в средата) и Олаф Шолц (вдясно) /Getty Images

В момента Германската социалдемократическа партия е в преговори за формиране на коалиционно правителство със Зелените и Свободните демократи.

Бундестагът може да приема закони, след като членовете му положат клетва. Това обаче рядко се случва, докато текат преговори за коалиция.

Краят на заседанието е насрочен за 16:00 часа местно време.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ