Германският вътрешен министър възнамерява да се оттегли

Германският вътрешен министър възнамерява да се оттегли

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер възнамерява да напусне министерския пост преди края на сегашния законодателен период, който приключва през 2021 г., предава БТА.

Това той е заявил пред свои съпартийци, уведомявайки ги също и че ще се оттегли от лидерския пост на Християнсоциалния съюз (ХСС).

Очаква се той официално да обяви своето оттегляне като лидер на партията тази седмица. Нов лидер би трябвало да бъде избран на конференция в началото на следващата година.

Зеехофер беше верен съюзник на германската канцлерка Ангела Меркел, но се превърна в неин критик заради разногласия за миграцията. Спорът между двамата по този въпрос по-рано през годината до голяма степен се разглежда като причина за намаляване на популярността на трите партии от управляващата коалиция - християндемократите на Меркел, ХСС и социалдемократите.

ХСС отбеляза най-лошия си резултат от 1950 г. на провинциалните избори в Бавария миналия месец.

След слабото представяне на християндемократите на провинциалните избори в Хесен през октомври Меркел също обяви, че ще се оттегли от лидерския пост на своята партия и че това й е последен мандат като канцлер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ