Гешев: Напоследък истината сериозно девалвира

Manager News

Напоследък истината сериозно девалвира, ще ви кажем как според нас са фактите и истината - с тези думи главният прокурор Иван Гешев започна представянето на анализа на резултатите от дейността на Прокуратурата за периода 2019-2021 година, както и експертни предложения за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс. 

По думите му, истината има огромно значение за върховенството на закона и за правата на човека. Той обаче отбеляза, че в последно време за истина се представят лъжи. "Темата за така наречената съдебна реформа, за която слушам от 1995 г., откогато работя, защото съм единственият главен прокурор след 89-та, който участва в Прокуратурата – освен, че не е съдебна реформа, която не решава проблемите с борбата с престъпността, интересува твърде малък процент от хората", посочи Гешев.

Според главния прокурор в сферата на правовата държава и върховенството на закона България е превърнала Механизма за сътрудничество и проверка на ЕС във вътрешнополитически инструмент, което го е направило безполезен. Той отбеляза нуждата от по-засилено сътрудничество с европейските институции, заради опасността за върховенството на закона и човешките права в страната.

"Истина е, че създадохме специализираните структури, за да се отчетем пред ЕС, че нещо правим, с ясната цел, че те няма да започнат да работят по начина, по който трябва срещу организираната престъпност. Оказа се, че тези структури, въпреки колебливата подкрепа на държавата - станаха ефективни и ефикасни за организираната престъпност и тероризма. Но не изпълниха желанието да не функционират и станаха опасни за организираната престъпност. Факт е, че благодарение на тях приключи Механизмът за сътрудничество. Предстоящото им закриване се дължи на факта, че те работят и са най-ефективни след 89-та г., а трябваше да функционират и да имитират дейност, както се правеше преди това", каза Иван Гешев.

"Постигнали сме много добри резултати", отчете и зам.-главният прокурор Красимира Филипова при представянето на статистическите данни от работата на прокуратурата.

През 2021 г. Прокуратурата отчита ръст от 0,6% спрямо 2020 г. на наблюдаваните преписки, които са 231 288 на брой. Новообразуваните са 199 029, а решени са 220 567. Отчетен е и ръст на наблюдаваните досъдебни производства за 2021 г., които са с 12,1% повече спрямо 2020 г.

През тригодишния период се наблюдава тенденция за намаляване на броя на новообразуваните досъдебни производства, което се дължи на намаляване на материали, постъпили от другите органи към прокуратурата, посочи Филипова. Решените досъдебни производства обаче са с 18% повече в сравнение с 2020 г. и с 6,5% повече от 2019 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ