Кьовеши се срещна с Гешев и Рашков и оцени високо работата на МВР

Кьовеши се срещна с Гешев и Рашков и оцени високо работата на МВР

Главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши, която е на посещение у нас, днес се срещна с главния прокурор Иван Гешев и с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. 

Първата за деня работна среща на Кьовеши бе с обвинител номер едно Иван Гешев в Съдебната палата в София. В хода на разговора са обсъдени въпроси за взаимодействието между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура за противодействие на измамите със средства на ЕС, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност, съобщават от държавното обвинение.

От там уточняват, че двете страни са изразили обща удовлетвореност от доброто сътрудничество и постигнатото до момента, а Гешев - увереността си за продължаване на ефективния диалог между двете институции.

На срещата присъстваха и заместник-главните прокурори Даниела Машева и Десислава Пиронева. От страна на Европейската прокуратура участие взеха българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева и Милан Ярон, главен съветник.

Припомняме, че вчера на пресконференция в Министерския съвет Кьовеши съобщи, че са постъпили рекорден брой жалби и на базата на това са започнали над 120 случая на разследване. По думите ѝ предстои да бъде публикуван годишният доклад, в който може да се види конкретната статистика за България. Тя подчерта, че става въпрос за сигнали за злоупотреби с европейски средства, свързани с обществени поръчки, злоупотреби със селскостопански субсидии, измами в сферите на строителството и фондовете за възстановяване след covid-пандемията. 

[[{"fid":"390614","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":3630,"width":3995,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Снимка: Прокуратурата

По-късно европейският главен прокурор Лаура Кьовеши проведе работна среща и с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. В рамките на разговорите бе дадена висока оценка на българските делегирани прокурори, с които работата е ефективна. 

От българска страна бяха представени наскоро приетите правила, с които се регламентира сътрудничеството между МВР и Европейската прокуратура, както и стартиралата законодателна инициатива за дейността на специализираните съд и прокуратура. Очакванията са те да оптимизират процеса на разследване на случаи на организирана престъпност.

Обсъдени бяха и действията на българската страна за създаване на екип от разследващи служители в МВР, които да работят по дела на Европейската прокуратура. Кьовеши оцени високо работата на МВР и изрази очакване за още по-активно директно докладване на случаи за сериозни злоупотреби със средства на ЕС, съобщиха от пресцентъра на МВР. В заключение е била изразена готовност да продължи партньорското сътрудничество между МВР и Европейската прокуратура. 

[[{"fid":"390615","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":1600,"width":2400,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Снимка: МВР

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ