Горанов иска предсрочни избори, Сидеров призовава за отговорност (обновена)

Горанов иска предсрочни избори, Сидеров призовава за отговорност (обновена)

Горанов иска предсрочни избори, Сидеров призовава за отговорност (обновена)

Не трябва да се правят опити за съставяне на ново правителство в този парламент, заяви финансовият министър Владислав Горанов  пред Нова тв и се обяви за предсрочни избори.  

След консултациите при президента Плевнелиев вчера Патриотичният фронт  заяви готовност да състави ново правителство в рамките на това Народно събрание. Премиерът Бойко Борисов изненадващо не отрече, че ГЕРБ може да подкрепи кабинет с третия мандат, който президентът може да даде на „патриотите“ или на Реформаторския блок.

Тезите на патриотите понякога излизат извън възможностите им, коментира Горанов по повод обещанията на ПФ за минимална пенсия от 300 лв.

Според него правителство с третия мандат няма да е достатъчно силно. "За мен всеки парламент, в момента, в който не може да излъчи стабилно управление, застанало зад ясна доктрина, трябва да се разпуска веднага. Управлението не трябва да е самоцел на никого", каза той. 
Горанов отхвърли твърденията, че е нужен кабинет на националното спасение, като заяви, че страната стои изключително добре и е втора по икономически ръст Европа.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пък съобщи, че е поискал ГЕРБ и БСП да помислят дали могат да направят кабинет, който в кризисен момент да бъде подкрепен от всички. Той обясни подкрепата си нов редовен кабинет с „бунтове на мигранти“, които „очевидно се подхранват отвън“ и със заплахите на Ердоган да отвори границите на Турция за мигрантите и бежанците. Сидеров призова политиците за отговорност.

"Не само сме готови, а сме длъжни да поемем управлението", заяви на свой ред и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, цитиран от БГНЕС. „Говорим с всички, без ДПС и ДОСТ. Говорим и с Реформаторския блок, и с други, но не говорим за мандат, защото нямаме връчен мандат. Не само сме готови, а сме длъжни да поемем управлението.

БСП в лицето на лидера си Корнелия Нинова препотвърди позицията си, че "няма да участваме в правителство в рамките на този парламент, а още по-малко този сговор - досегашното правителство, само че с разменени роли". В същото време обаче, в пленарна зала Нинова заяви, че БСП ще подкрепи исканията за по-високи пенсии. Това е политическият шлагер на Патриотичен фронт, откъдето настояват минималната пенсия да стане 300 лв. Възможно е да настъпи обрат в уж тръгналото нареждане на картите за съставянето на ново правителство в рамките на този парламент, тъй като изявлението на Нинова предизвика извънредно заседание на ПГ на ГЕРБ, на което се решава преосмисляне на позицията, заявена вчера от Бойко Борисов, че партията му ще подкрепи евентуален кабинет на Патриотите.

 



 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ