Горбачов призова Путин и Байдън да се срещнат, за да обсъдят ядрено разоръжаване

Горбачов призова Путин и Байдън да се срещнат, за да обсъдят ядрено разоръжаване

Горбачов призова Путин и Байдън да се срещнат, за да обсъдят ядрено разоръжаване

Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов призова президентът на Русия Владимир Путин и новият държавен глава на САЩ Джо Байдън да се срещнат, за да обсъдят ядрено разоръжаване, предаде англоезичното руско издание „Москоу Таймс“.

Напрежението между двете страни ескалира през последните години на фона на обвиненията за руска намеса в изборите в САЩ през 2016, за мащабни кибератаки и разногласия по най-различни въпроси.

След встъпването в длъжност на Байдън обаче двете страни се съгласиха да удължат с 5 години договора за контрол на ядрените оръжия Нов СТАРТ, според които те не могат да държат в оперативна готовност повече от 1550 стратегически ядрени глави. Путин оцени това като позитивно развитие.

Горбачов заяви пред руската информационна агенция Интерфакс, че двамата лидери, които говориха по телефона миналия месец, трябва да се срещнат и да дискутират допълнително разоръжаване.

„Вярвам, че е наложително президентите да се срещнат. Опитът ми показва, че е необходимо да се провеждат срещи и дискусии“, каза Горбачов.

„Ясно е, че най-важното нещо е да бъде избегнат ядрена война. Когато трябва да се избягва подобен проблем, той не може да бъде решен от един човек, трябва да има срещи. Ако желанието за разоръжаване и засилване на сигурността надделее, може да бъде постигнато много“, добави бившият съветски лидер.

В началото на годината 89-годишният Горбачов призова за нормализиране на отношенията между двете страни като заяви, че настоящата ситуация „буди голямо безпокойство“.

Тогава той заяви, че след удължаването на Нов Старт може да бъде договорено „по-амбициозно“ споразумение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ