Готвачът на Путин и 12 руски трола са официално обвинени за намеса в изборите в САЩ

Готвачът на Путин и 12 руски трола са официално обвинени за намеса в изборите в САЩ

Готвачът на Путин и 12 руски трола са официално обвинени за намеса в изборите в САЩ

Голямото жури на федералния съд на окръг Колумбия обвини руската „тролска фабрика“ Агенция за интернет изследвания в заговор за намеса н президентските избори в САЩ през 2016 г.

Според документа, публикуван на сайта на министерството на правосъдието, компанията е започнала да се меси в политическите и предизборните процеси още през 2014 г.

В обвинението са изброени 13 имена на руснаци, служители на тролската фабрика или свързани с нея. Сред тях е руският бизнесмен Евгений Пригожин, когото медиите наричат „готвача на Путин“ , съобщават информационните агенции.

13-те са обвинени в заговор за заблуда, трима – за банкова измама, още 5-има за кражба на самоличност.

В заключителното обвинение на специалния прокурор Робърт Мълър фигурират и компаниите на Пригожин "Конкорд мениджмънт и кансълтинг" и "Конкорд кетеринг".

"От началото на 2014 г. организацията (Агенция за интернет изследвания) е започнала да се намесва в политическата система на САЩ, включително на президентските избори през 2016 г. Организацията е получавала финансиране от Евгени Викторович Пригожин и контролираните от него компании", се казва в документа на съда.

Служители на агенцията създавали акаунти в социалните мрежи с имената на американски граждани и публикували злепоставяща информация за кандидатката на демократите Хилари Клинтън.

Групата имала за „стратегическа цел да внесе противоречия в американската политическа система и от средата на 2016 е подкрепяла кампанията на Тръмп“. Пригожин е трябвало да се свърже с хора от екипа на Тръмп „без тяхно знание“.

Зам.-главният прокурор на САЩ Род Розенщайн заяви, че американското министерство на правосъдието ще поиска екстрадирането на 13-те руснаци и очаква руските власти да сътрудничат. Москва неведнъж е заявявала обаче, че конституцията й забранява да предава свои граждани на чуждестранно правосъдие.

Прессекретарят на Дмитрий Песков заяви, че Кремъл още не е чел обвиненията, съобщи Би Би Си.

„13 срещу бюджет от милиарди долари за американските разузнавателни служби. Не е ли абсурдно? Да“, реагира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова във Facebook, цитирана от Франс прес.

Пригожин коментира пред РИА Новости, че изобщо не е разстроен от обвиненията срещу него. "Американците са много впечатлителни. Виждат каквото искат да видят. (…) Ако искат да видят дявола – да го видят“, казва той.

По-рано тази седмица директорът на американското разузнаване Дениъл Коутс заяви пред сенатската комисия по разузнаване, че Москва продължава атаките  срещу политическата система на САЩ и най-близката й цел са изборите за Конгреса през ноември.

Владимир Путин нарича обвиненията „измислени, за да делегитимират президента Тръмп“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ