Гърция реагира остро срещу претенции на Турция към морската им граница

Гърция реагира остро срещу претенции на Турция към морската им граница

Гърция реагира остро срещу претенции на Турция към морската им граница

Гърция отхвърли като „необосновани“ твърденията на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че няма морска граница между двете държави, предаде БНР.

Острата реакция на Атина е предизвикана от изявление на турския министър пред парламента, с което той оспорва Лозанския договор от 1923 г., установил съвременните граници между Гърция и Турция. По думите на Чавушоглу Анкара няма да приеме „фактическата ситуация“ в Егейско море.

Турция твърди, че няма да признае Егейско море за гръцко езеро, защото заради многобройните гръцки острови, някои от които са до турския бряг, прилежащата им акватория на практика покрива почти цялата морска шир. Европейската комисия много пъти е призовавала Анкара да уважава суверенитета на европейските страни.

В отговор на изявлението на турския външен министър говорителят на правителството в Атина Цанакопулос обвини Турция в екстремни мнения, които разрушават климата на доверие и добросъседските отношения. „Турция не само не зачита морската граница с Гърция, но поставя под съмнение и международни споразумения, които Анкара е подписала“, заяви Цанакопулос пред гръцки медии.

От министерството на външните работи в Атина позицията е категорична – Гърция няма да допусне както незачитане на международни договори, така и промени на националните граници. Първоначално претенциите на Турция засягаха само гръцкия остров Имия. След това лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия заяви, че Гърция е завзела 18 турски острова.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Подкаст „Ти водиш“: Свят на ръба, новото активно поколение и промените във формата на лично щастие 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ