Хилари Клинтън и дилемата за свободната търговия

Хилари Клинтън и дилемата за свободната търговия

Промяната в позицията на Хилари Клинтън по свободната търговия подхранва съмнения какви в действителност са дълбоките й убеждения.

Три седмици преди решителния вот кандидатката на демократите за Белия дом продължава да дава обяснения за подкрепата си в миналото на твърде оспорваното Транстихоокеанско партньорство, което вероятно отново ще бъде засегнато при днешния последен дебат на кандидат-президентите, информира „Франс прес”.

Като държавен секретар Хилари заяви през октомври 2012 година, че този договор между САЩ и 11 страни от азиатско-тихоокеанския регион, но без Китай, е идеален модел за свободна, прозрачна и справедлива търговия.

Три години по-късно това споразумение, целящо да премахне търговските бариери, бе сключено, но пък бе обвинено за всички злини от гражданското общество, лявото крило на Демократическата партия и Доналд Тръмп. Оттогава г-жа Клинтън направи завой на 180 градуса. „Като имам предвид това, което днес знам за споразумението, не мога да го подкрепя”, написа тя през октомври 2015 година.

„Рискът стана прекалено голям и въпреки усилията ни (тези споразумения) само причиняват повече злини, отколкото добрини на американските семейства, които здравата се трудят”, допълни жената, която се бореше с Бърни Сандърс, яростен противник на Транстихоокеанското партньорство, за кандидатурата на демократите.

Самият й предизборен екип си дава сметка за мащаба на завоя и колко труден за преглъщане е той, както стана ясно от частната кореспонденция, публикувана от Уикилийкс.

„Истината е, че това е трудно балансиране, защото не искаме да си навлечем подигравки, противопоставяйки се прекалено радикално на споразумение, кое тя преди е защитавала, или пък като се занимаваме прекалено много с неговите отрицателни аспекти, след като решението (да му се противопостави) не е очевидно”, написа Дан Шуерин, един от авторите на речите на г-жа Клинтън.

В политиката „човек трябва да има една публична позиция и една частна”, заяви Клинтън в една от речите си, които произнесе през 2013 година, припомня АФП.

По материали на БТА

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ