Холандия има правителство след 225 дни преговори

Холандия има правителство след 225 дни преговори

Холандия има правителство след 225 дни преговори

Ново холандско правителство, начело с премиера десноцентрист Марк Рюте, положи днес клетва пред крал Вилем-Александър, с което бе сложен край на най-дългите коалиционни преговори в историята на страната, съобщи Ройтерс.

Третият кабинет на Рюте, откакто той дойде на власт през 2010 г., ще има мнозинство от само едно място в двете камари на парламента. Това означава, че несъгласието дори на един депутат може да изложи на опасност плановете на коалицията, отбелязва Ройтерс.

Преговорите за формиране на управляващо мнозинство продължиха 225 дни, през които партиите дискутираха чувствителни въпроси, като се започне от имиграцията и се стигне до евтаназията и корпоративните данъчни ставки.

Съгласно подробно правителствено споразумение, постигнато по-рано този месец, ще има голямо намаляване на данъците за компаниите и работниците. Това ще увеличи покупателната способност на потребителите и ще направи петата икономика в еврозоната по-атрактивна дестинация за чуждестранни инвеститори.

Коалицията включва либералната Народната партия за свобода и демокрация на Рюте, центристката "Демократи-66", консервативните Християндемократически призив и Християнски съюз. Това е завой надясно в сравнение с досегашното правителство на Народната партия за свобода и демокрация и лявоцентристката Партия на труда.

Досегашният холандски финансов министър и председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум няма бъде част от новия кабинет. Той ще бъде заменен от 42-годишния християндемократ Вопке Хукстра.

Министерството на външните работи ще поеме бившият парламентарен лидер на Народната партия за свобода и демокрация Халбе Зейлстра.

Ключови думи

Коментари