И Австралия гони руски дипломати

И Австралия гони руски дипломати

Австралия се присъедини към страните, които гонят руски дипломати в отговор на атаката с бойно отровно вещество в английския град Солсбъри, съобщи Би Би Си.

Вчера САЩ решиха да изгонят 60 руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания. Много страни от ЕС направиха същото, както и други страни, които не членуват в ЕС и НАТО. България не е сред тях.

Тази сутрин австралийският премиер Малкълм Търнбул съобщи, че страната му ще експулсира двама руски дипломати, които са идентифицирани като необявени разузнавачи и чиито действията не отговарят на статуса им според Виенската конвенция.

В понеделник Германия, Франция, Полша и Канада обявиха, че гонят по четирима руски дипломати. Канада заяви, че четиримата руснаци, обявени за персона нон грата, са разузнавачи под дипломатическо прикритие.

Испания, Холандия, Дания, Италия и Албания експулсират по двама руски дипломати.

Чехия – трима. Литва – също трима, а на 44-ма руснаци забрани да влизат в страната.

Хърватия, Финландия, Швеция, Естония, Латвия, Унгария, Норвегия и Румъния гонят по един служител на дипломатическите мисии на Москва. (Албания и Норвегия не са членки на ЕС.)

Украинските власти ще експулсират 13 дипломати.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза вчера във Варна, че решения за изгонване на руски дипломати заради случая „Скрипал“ са взели 14 страни от ЕС.

Не е изключено в близките дни да има и допълнителни мерки, в това число нови санкции в рамките на ЕС, добави Туск.

На 23 март председателят на ЕК Жан Клод Юнкер отзова посланика на ЕС в Москва Маркус Едерер.

Русия все така отрича участие в покушението срещу Скрипал. Прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков заяви, че изявленията на Лондон по темата „граничат с бандитизъм“.

Вчера британският министър на отбраната Гавин Уилямсън заяви, че подкрепата от много страни за Обединеното кралство е само по себе си поражение за Путин.

"Свършва търпението на света към Путин и неговите действия“, цитират думите му световните агенции.

Полските медии съобщиха, че контраразузнаването е арестувало в петък един човек по обвинение за връзки с „руските офицери от разузнаването, работещи под дипломатическо прикритие“. Говорител на министъра, който координира спецслужбите в Полша, заяви в Twitter, че задържаният Марек В. е служител, занимаващ се с енергийни проекти. Той давал информация на руснаците как Полша може да попречи на проекта за газопровода „Северен поток 2“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ