Бойко Рашков отчете завишен миграцинен натиск към страната ни

Бойко Рашков отчете завишен миграцинен натиск към страната ни

Бойко Рашков отчете завишен миграцинен натиск към страната ни

Има завишен миграционен натиск. Това каза министърът на вътрешните работи в служебното правителство Бойко Рашков при изслушване в парламента, което беше поискано от ГЕРБ-СДС. Той посочи, че МВР наблюдава обстановката не само на нашата граница, а и извън територията на страната, и поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск от мигранти нарасне изключително.

"Такъв натиск има и в Литва, там натискът е 30 пъти повече отколкото в предходен период. Намерили са маршрути, минават. Натиск има и срещу южната ни съседка Гърция, както и в Турция", добави той.  

4 пъти повече са заловените нелегални мигранти на вход по границите от началото на годината до края на юни в сравнение със същия период през миналата година. Общо хванатите на вход, изход и вътре в страната са 5 пъти повече, отколкото през първите 6 месеца на 2020 г. Това показват данните на МВР за бежанския натиск.

Бежанците продължават да нахлуват през границата с Турция - 235 души са заловени там от началото на годината, 190 от които на зелена граница и 45 на ГКПП-тата. През гръцката граница са се опитали да минат у нас 172-ма мигранти. Предпочитаната граница за бягство от България остава тази със Сърбия - 483 от всички 627 на изход са хванати там, 90% на зелена граница. Следва тази с Румъния, където са заловени 123-ма, но 90% от тях на ГКПП-тата.

Вътрешният министър обясни, че въпросът е изключително важен. "Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение и ние се стараем да наблюдаваме тези процеси. Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване през страните в региона с цел достигане държавите от Западна Европа. Основен фактор, който ние отчитаме, за увеличения миграционен натиск, това са конфликтите в Близкия Изток и Централна Азия. Миграцията от Афганистан към Иран и Турция продължава да нараства. Очаква се допълнително повишение на този натиск по една политическа причина - изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, което автоматично предизвиква вътрешнополитически проблеми", коментира Рашков. 

По думите му, нашите гранични пунктове са изключително натоварени. "Натъкваме се на множество случаи, в които мигранти се транспортират. Всяко транспортно средство, по отношение на което има съмнение, че се използва с такава цел, трябва да се провери внимателно", каза още вътрешният министър. 

Според него увеличаването на миграционния натиск на границата ни се дължи на подходящите климатични условия и на въведените облекчения на мерките срещу COVID-19. Нещо повече, по думите му затварянето на Балканския маршрут е наложило мигрантите и каналджиите да разработват нови модели и методи в търсенето на алтернативни маршрути за придвижване до желаната от тях дестинация в зависимост от мерките за сигурност, които регулярно се предприемат от граничните власти. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ