Ирак издаде заповед за арест на Доналд Тръмп

Ирак издаде заповед за арест на Доналд Тръмп

Ирак издаде заповед за арест на Доналд Тръмп

Ирак издаде заповед за ареста на американския президент Доналд Тръмп заради убийството на генерал-лейтенанта и лидер в иранското опълчение Касем Солеймани.

Заповедта е издадена от съдия в разследващия съд на Багдад, натоварен със задачата да разследва удара с насочените към Вашингтон дронове, които убиха ген. Солеймани и Абу Махди ал-Мухандис. Двамата загинаха близо до летището на иракската столица, пише ABC.

Обвинението на Тръмп е за умишлено убийство, което по присъда носи смъртно наказание. Това е малко вероятно да бъде осъществено, но е символично в отиващата си администрация на държавния глава, предаде „Асошиейтид прес“.  Ден по-рано Иран се обърна към Интерпол със заявление да бъде издадена "червена бюлетина" за арест на Тръмп и още 48 души, "съпричастни" към убийството на Солеймани.

Инцидентът предизвика дипломатическа криза и обтегна отношенията между САЩ и Ирак. Разгневените шиитски депутати приеха необвързваща резолюция, за да притиснат правителството да изгони чуждестранните войски от страната.

Оттогава подкрепяните от Иран групи засилиха атаките срещу американското присъствие в Ирак, което доведе до заплахи от страна на Вашингтон да затвори дипломатическата си мисия в Багдад.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ