Иракски Кюрдистан планира избори

Иракски Кюрдистан планира избори

Иракски Кюрдистан планира избори

Автономният район на Кюрдистан в Ирак призовава за президентски и парламентарни избори за 1 ноември, пише Reuters, цитирайки базираната в Ербил телевизия Rudaw.

Изборите през ноември са изрично за парламент и председателството на региона, а не за независима държава. Те ще затвърдят легитимността на кюрдските лидери, преди да се пристъпи към преговори с Ирак за пълна независимост на региона. Председателят на иракския парламент Салим ал-Джабури заяви, че е готов да започне диалог с Иракски Кюрдистан за решаване на споровете, но изключи преговорите за независимост. Иракски Кюрдистан обяви, че планира да използва резултата от референдума като мандат за преговори за мирното отделяне на кюрдския регион чрез разговори с Багдад.

Багдад отвърна на референдума с международна забрана на полети на кюрдски летища, докато Иран и Турция започнаха съвместни военни тренировки с иракските войски на границата си с Иракски Кюрдистан. Съседите на Ирак в Анкара и Техеран се опасяват, че референдумът може да подхрани кюрдския сепаратизъм в собствените им страни. Турският президент Ердоган каза, че страната му ще наложи допълнителни санкции на северен Ирак. Иран разгърна дузина танкове, подкрепени от артилерия, по границата си с автономния кюрдски регион на Ирак, съобщава кюрдски офицер. 

В момента Иракски Кюрдистан среща подкрепа единствено от Израел, посочва CNN. Израелският премиер Бенямин Нетаняху излезе с изявление относно референдума, в който се казва, че Израел "подкрепя легитимните усилия на кюрдския народ да постигнат своя собствена независимост". "Трябва да бъде създаден свободен Кюрдистан, поне в Ирак. В интерес на Съединените щати и Израел е това да се случи. Време е САЩ да подкрепят процеса", заяви и израелският министър на правосъдието Айелет Шакед на конференция за борба с тероризма миналия месец. 

"Израел би приветствал друга държава в региона, която да споделя загрижеността от нарастващата сила на Иран, включително заплахата от подкрепяните от Иран шиитскии милиции в Ирак", обяснява подкрепата от страна на Израел, Сет Франтзман - изследовател в Центъра за изследване на международните отношения и добавя: "Доклади също така показват, че петролът от Кюрдистан се закупува от Израел."

Кампанията за изборите ще започне на 15 октомври. 

Настоящият президент на региона Масуд Барзани е наследник на династия, която води кюрдската борба за независимост повече от век. Барзани поема председателството на Иракски Кюрдистан от основаването му през 2005 г., две години след като ръководената от САЩ инвазия свали Саддам Хюсеин от власт. Тогава нова иракска конституция определя Кюрдистан като автономен федерален регион. Не е ясно, дали Барзани ще продължи мандата си, тъй като веднъж вече е бил удължен през 2014 г., когато ислямска държава завладява една трета от Ирак, заплашвайки кюрдския регион. Водената от САЩ офанзива срещу ислямска държава има силна подкрепа от кюрдските пешмерги.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ