Иракски Кюрдистан планира избори

Иракски Кюрдистан планира избори

Иракски Кюрдистан планира избори

Автономният район на Кюрдистан в Ирак призовава за президентски и парламентарни избори за 1 ноември, пише Reuters, цитирайки базираната в Ербил телевизия Rudaw.

Изборите през ноември са изрично за парламент и председателството на региона, а не за независима държава. Те ще затвърдят легитимността на кюрдските лидери, преди да се пристъпи към преговори с Ирак за пълна независимост на региона. Председателят на иракския парламент Салим ал-Джабури заяви, че е готов да започне диалог с Иракски Кюрдистан за решаване на споровете, но изключи преговорите за независимост. Иракски Кюрдистан обяви, че планира да използва резултата от референдума като мандат за преговори за мирното отделяне на кюрдския регион чрез разговори с Багдад.

Багдад отвърна на референдума с международна забрана на полети на кюрдски летища, докато Иран и Турция започнаха съвместни военни тренировки с иракските войски на границата си с Иракски Кюрдистан. Съседите на Ирак в Анкара и Техеран се опасяват, че референдумът може да подхрани кюрдския сепаратизъм в собствените им страни. Турският президент Ердоган каза, че страната му ще наложи допълнителни санкции на северен Ирак. Иран разгърна дузина танкове, подкрепени от артилерия, по границата си с автономния кюрдски регион на Ирак, съобщава кюрдски офицер. 

В момента Иракски Кюрдистан среща подкрепа единствено от Израел, посочва CNN. Израелският премиер Бенямин Нетаняху излезе с изявление относно референдума, в който се казва, че Израел "подкрепя легитимните усилия на кюрдския народ да постигнат своя собствена независимост". "Трябва да бъде създаден свободен Кюрдистан, поне в Ирак. В интерес на Съединените щати и Израел е това да се случи. Време е САЩ да подкрепят процеса", заяви и израелският министър на правосъдието Айелет Шакед на конференция за борба с тероризма миналия месец. 

"Израел би приветствал друга държава в региона, която да споделя загрижеността от нарастващата сила на Иран, включително заплахата от подкрепяните от Иран шиитскии милиции в Ирак", обяснява подкрепата от страна на Израел, Сет Франтзман - изследовател в Центъра за изследване на международните отношения и добавя: "Доклади също така показват, че петролът от Кюрдистан се закупува от Израел."

Кампанията за изборите ще започне на 15 октомври. 

Настоящият президент на региона Масуд Барзани е наследник на династия, която води кюрдската борба за независимост повече от век. Барзани поема председателството на Иракски Кюрдистан от основаването му през 2005 г., две години след като ръководената от САЩ инвазия свали Саддам Хюсеин от власт. Тогава нова иракска конституция определя Кюрдистан като автономен федерален регион. Не е ясно, дали Барзани ще продължи мандата си, тъй като веднъж вече е бил удължен през 2014 г., когато ислямска държава завладява една трета от Ирак, заплашвайки кюрдския регион. Водената от САЩ офанзива срещу ислямска държава има силна подкрепа от кюрдските пешмерги.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават