Испания очаква да събере 6.8 млрд. евро от данъци през 2021 година

Испания очаква да събере 6.8 млрд. евро от данъци през 2021 година

Испания очаква да събере 6.8 млрд. евро от данъци през 2021 година

Испанското правителство предлага ново облагане с данък на дигиталните услуги, финансовите трансакции и опаковането с пластмаса от 2021 г., както и по-висок налог върху захарните напитки, с надеждата да събере общо 6.8 млрд. евро, пише „Ройтерс“.

Тази година страната очаква рецесия от 11.2% – най-лошата от Гражданската война насам, както и бюджетна разлика от 11.3% поради въздействието на пандемията от новия коронавирус.

Парламентът вече даде зелена светлина на имплементирането на два данъка, т.нар. данък Google върху приходите на местно ниво на големите технологични фирми, който се адаптира в цяла Европа. Вашингтон обаче вижда заплаха в мярката. Очаква се данъкът на дигитални услуги, като реклама и продажба на данни, да събере 1 млрд. евро през 2021 година.

Таксата „Тобин“ върху финансовите трансакции е друг европейски проект, иницииран от германското правителство. От него Испания очаква 850 млн. евро.

В контекста на извънредните събития държавата се готви за създаване и прилагане на още данъци за потенциално вредни продукти. Данъкът добавена стойност за подсладените напитки ще се увеличи до 21% и ще донесе около 340 млн. евро. Властите прогнозират 1.8 млрд. евро от „зелени“ данъци, като свързаните с пластмасовите опаковки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ