Историческата среща между лидерите на Северна и Южна Корея

Историческата среща между лидерите на Северна и Южна Корея

Ким Чен Ун пресече днес границата при селището Панмунджом и стана първият севернокорейски лидер, отишъл в Южна Корея от 1953 г. насам, предават световните агенции.

Историческото събитие започна около 3,30 ч. българско време и се излъчва директно за журналистите в Коян, друго селище до границата между двете Кореи.

Заради срещата училищните занятия в Южна Корея бяха отменени. На сградата на кметството в Сеул бе инсталиран огромен екран, на който се излъчва събитието.

Преди началото й Ким Чен Ун и южнокорейският президент Мун Дже Ин си стиснаха ръцете на границата в демилитаризираната зона – ритуалът продължи около 30 секунди, като всеки от тях стоеше в своята държава.

След ръкостискането Мун Дже Ин прие поканата на Ким Чен Ун и направи крачка на севернокорейска територия. Там двамата лидери се снимаха, разказва ТАСС.

Почетен караул ги съпроводи до Дома на мира в Панмунджом, където ще се състои историческата среща. Караулът беше облечен в традиционни униформи на кралската гвардия от епохата Чосон.

Ким Чен Ун е придружен от 9-членна високопоставена делегация.

„Сега откриваме нова глава - поставяме началото и започва ерата на мира“ – написа в книгата за гости Ким Чен Ун преди началото на срещата.

"Дойдохме тук с надеждата да отворим нова страница в историята на двете Кореи. Вярвам, че ще успеем да проведем конструктивни преговори с президента Мун Дже Ин, които ще дадат много добри и важни резултати“, заяви Ким Чен Ун. Той подчерта, че не иска миналото да се повтаря и е решен да изпълни всички ангажименти, които Северна Корея ще поеме.

„Съзнавам каква отговорност лежи на вашите и моите плещи. Благодарен съм ви за решимостта и мъжеството, които проявихте, да дойдете на тези преговори. Нека заедно да проявим решителност и мъжество и да донесем мир и разцвет на Корейския полуостров. От днес демаркационната линия вече не е символ на раздор, а символ на мир“, заяви южнокорейският президент. Мун Дже Ин подчерта, че е готов да води преговори през целия ден, ако се налага.

На масата за преговори до лидерите седнаха по двама представители на страните. Отляво на Ким Чен Ун е сестра му Ким Йо Чен, която водеше севернокорейската делегация на откриването на зимната Олимпиада. Отдясно е зам.-председателят на ЦК на Корейската работническа партия Ким Йон Чхол.

До президента на Южна Корея са шефът на неговата администрация Им Чен Сок  и шефът на националната разузнавателна служба Со Хун.

По-късно Ким Чен Ун и Мун Дже Ин ще засадят специален бор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ