IT специалистите скочиха срещу новия максимален осигурителен праг

IT специалистите скочиха срещу новия максимален осигурителен праг

IT специалистите скочиха срещу новия максимален осигурителен праг

Браншовите асоциации в областта на високите технологии се обявиха против вдигане на максималния осигурителен праг на 3400 лв. от 1 април 2022 г. Сега този праг е 3000 лева, а решението за вдигането му беше окончателно гласувано вчера в парламента.

"Преди да се взимат толкова важни решения, които засягат пряко високотехнологичната индустрия, е редно те да се обсъждат с бранша предварително, а не диалогът да стартира постфактум с очакването бизнесът да валидира вече взето решение от правителството", пишат в обща позиция, разпространена до медиите  Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска стартъп асоциация (БЕСКО), Фондация "Клъстер информационни и комуникационни технологии" (ИКТ Клъстер) и Българска работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ).

Въпреки че увеличението на максималния осигурителен доход за пореден път се прави без анализ, без оценка на въздействието и без никаква промяна в качеството на социалните услуги, за които ще се плаща повече, ние ще продължим участието си в диалога за изработване на предвидим механизъм за изчисляване на максималния осигурителен доход в бъдеще, допълват от бранша. 

Браншовите асоциации в областта на високите технологии настояват да започнат сериозни реформи, свързани с постигане на по-висок ръст на икономиката и повишаване на доходите на работещите, съответно и повишаване на приходите в хазната. От ключово значение е също така по-голяма част от бизнеса да плаща коректно своите данъци и осигуровки, по примера на компаниите от сферата на информационните технологии, сектор, пишат още те в позицията си. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ