Иван Демерджиев се отказа да е заместник на Рашков

Иван Демерджиев се отказа да е заместник на Рашков

Иван Демерджиев се отказа да е заместник на Рашков

Бившият служебен министър на правосъдието от второто правителство на Стефан Янев изненадващо размисли за участието си в състава на сегашното правителство. В изявление до медиите днес Иван Демерджиев обяви, че се отказва от поста на заместник-министър на вътрешните работи, заради „съображения и обструкции“ относно мястото му в системата на МВР. 

Назначението му на тази позиция стана със заповед на премиера Кирил Петков, обявена от пресцентъра на Министерски съвет на 22 март. В днешното си изявление Демерджиев също посочва, че на 22 март се е появила информация за това назначение и уточнява, че в последните месеци водил нееднократно разговори "относно поемането от моя страна на решителна роля в борбата с корупцията, включително и преминавайки през този пост" с представители на Министерския съвет. "Вярвам, че България е на важен кръстопът и съм готов да помагам на всеки, който показва воля да промени страната ни към по-добро. Именно такава заявка направи министър-председателят Кирил Петков и това ме водеше в тези разговори. Във всички тях обаче съм изразявал и своите съображения и обструкции относно моето място в МВР. Винаги съм показвал готовност да продължим диалога и да намерим формата и начина да работим съвместно за доброто на страната ни.", пише Демерджиев. След това пояснява, че към датата на обявянето на неговото назначение от пресцентъра на Министерски съвет "тези съображения и обструкции не бяха отпаднали и не бях получил яснота по важни за мен въпроси, касаещи ролята, която се очаква да поема." Разговорите му с изпълнителната власт продължили и в изминалите дни, но в крайна сметка "днес твърдо вярвам, че позицията, от която мога да направя решителни нови стъпки в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на правото, не е на длъжността заместник-министър на вътрешните работи.", обяснява Демерджиев.

По-нататък той прави уговорката, че дълбоко уважава министър Бойко Рашков, но и че никога не е бягал от отговорност, когато обаче е имал яснота какви са очакванията към него и какви условия му се предлагат за постигане на заложените цели. "В случая не получих докрай яснота по тези въпроси, поради което и не съм поемал отговорност. Не вярвам, че предложената ми позиция в настоящата ситуация ще ми позволи да изпълня основното си желание – да помогна за реалната промяна в България.", отбелязва той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ