Гешев предлага доживотен затвор за пияни или дрогирани шофьори, причинили смърт на пътя

Гешев предлага доживотен затвор за пияни или дрогирани шофьори, причинили смърт на пътя

Гешев предлага доживотен затвор за пияни или дрогирани шофьори, причинили смърт на пътя

Главният прокурор предлага от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за причиняване на смърт при катастрофа, ако виновният шофьор е бил с алкохол в кръвта над 2 промила, употребил е наркотици, карал е със скорост над 50 км/ч от допустимата или без книжка. В тези случаи управляваното превозно средство, независимо от собствеността му, ще се отнема в полза на държавата. Това са част от предложенията на Иван Гешев, които той изпрати до премиера, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателите на всички парламентарни групи.

Причина за искането за по-тежки наказания е анализ, според който основните причини за многото катастрофи е именно употребата на алкохол, наркотици, карането без книжки и с превишена скорост. Расте и броят на разследванията - ако през 2015 година са се водили 90 дела, то 4 години по-късно те вече са 3000. 

Гешев предлага още в полза на държавата да се отнемат автомобилите, независимо чия собственост са, ако шофьорът бъде хванат да кара с алкохол в кръвта над 1.2 промила или след употреба на наркотични вещества. 

Според сега действащия Наказателен кодекс в полза на държавата се отнемат средствата за извършване на умишлени престъпления, собственост на дееца. Поради това главният прокурор утвърди указания при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта, да се изземва превозното средство като веществено доказателство и да се сезира компетентния съд за налагане на запор с оглед отнемането му в полза на държавата.

Едновременно с това, главният прокурор създаде работна група за преглед и анализ на съдебната практика на престъпленията по транспорта с оглед сезиране на Върховния касационен съд за приемане на тълкувателно решение.

С този пакет от мерки Прокуратурата цели постигането на по–висока ефективност от разследването на пътно-транспортните престъпления и налагането на по-строги наказания на всеки, който управлява превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ