Изтича срокът за номинации за нов управител на БНБ. Кои ще се борят за поста?

Изтича срокът за номинации за нов управител на БНБ. Кои ще се борят за поста?

Изтича срокът за номинации за нов управител на БНБ. Кои ще се борят за поста?

Днес изтича 7-дневният срок за номинации на нов управител на БНБ. За поста е предложен председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. А днес лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че официално ще номинира за поста председателя на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански. "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов призова управляващата коалиция да излъчи обща кандидатура. ДПС няма да има свой кандидат, но от партията обявиха, че ще изчакат да видят всички номинации и след това ще решат кого да подкрепят.

Миналата седмица депутатите приеха правилата за избор на управител на БНБ като определиха срок от 7 дни за внасяне на кандидатурите в парламентарната бюджетна комисия. До изработването на нова процедура се стигна след като първият опит за избор на нов управител в началото на тази година се провали. Процедурата беше стартирана на 16 февруари, тъй като мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече още в средата на юли, миналата година. До края на срока за номиниране, който изтече в началото на март обаче не беше подадена нито една кандидатура.

"Нашето предложение от "Продължаваме промяната" е Андрей Гюров, въпреки че сигурно ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим водача си", заяви в интервю за предаването "Преди всички" по БНР Венеция Нецова-Ангова, член на две комисии в Народното събрание. 

"Небезизвестно е, че управляващото мнозинство не спази първия срок за номиниране на кандидат за БНБ. Това е обективен факт и това е факт, защото приемаме изключително сериозно тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има необходимата експертиза, професионален опит и етика, така че да може следващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия сектор. Смятам, че е важно България да получи възможно най-добрия гуверньор, който наистина да следи за банковия надзор и да води страната към влизане в еврозоната. Позицията е много отговорна, а и сме във време, в което има война в Украйна, все още тлееща пандемия, енергийна криза в Европа и в света", добави Венеция Нецова-Ангова.  

Днес парламентарната група на "Има такъв народ" официално ще номинира депутата и председател на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански за управител на Българската народна банка (БНБ), обяви във Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов. Според него Каримански пригежава нужните качества и "не се е появил отнякъде в последния момент".

"Измина една бурна година, в която вие четохте, гледахте, информирахте се, вероятно сте използвали и интуицията си, и в крайна сметка сте направили своите изводи. Някъде през това време сте си създали мнение или впечатление и за Любомир Каримански. Защото работата, която той свърши, беше пред очите ви. Аз съм съгласен с министър-председателя, който още в началото на своя мандат заяви, че всяка важна позиция в държавата трябва да бъде заемана от кандидата с най-добрата квалификация. Конкретно за позицията управител на БНБ, аз и моите колеги имаме честта животът да ни е срещнал с човек, за когото сме се убедили, че е най-добрата кандидатура", посочва Слави Трифонов и аргументира номинацията на Каримански и с кратка професионална визитка.

"Господин Каримански беше един от първите финансови и банкови експерти, който обърна внимание на проблемите в Българската банка за развитие, отнасящи се до концентрация на кредитни експозиции в особено големи размери в едни и същи фирми. И нещо много важно - всички, които познават Любомир Каримански, знаят, че той не може да бъде управляван и никой не може да му нарежда. А това прави кандидатурата му още по-силна. Парламентът трябва да реши иска ли държавата да има такъв управител на БНБ или не иска", казва още лидерът на ИТН.  

Председателят на ПГ на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов призова управляващата коалиция да излъчи обща кандидатура за управител на БНБ. Иванов обаче отказа да каже кого от вече обявените имена – Андрей Гюров ("Продължаваме Промяната") и Любомир Каримански ("Има такъв народ") биха подкрепили. От ДБ обаче няма да имат отделна кандидатура, обяви Иванов.

По думите му това, че има двама кандидати само по себе си не е проблем. В случая обаче трябва да се имат предвид и гласовете от опозицията, защото подкрепа за един от кандидатите ще постави "много тежки въпроси", смята Иванов. Той даде пример с това, че опозицията е гласувала за предложението на ИТН за нова процедура за излъчване на кандидатите за гуверньор на БНБ.

"Призивът ни е да се постигне обединение в рамките на коалицията, защото трябва ясно да осъзнаваме риска от излизането извън основния принцип на тази коалиция – постигане на общи мнозинства по важни въпроси", каза още Иванов. Той определи управлението на финансовата система като фундаментален въпрос, по който не бива да се допуска разцепление в коалицията, а "преминаването в състояние на плаващи мнозинства" ще има последици. 

"ДПС ще изчака да види всички номинации за управител на БНБ, след това парламентарната група ще се събере и ще реши за подкрепата си", коментира пред медиите зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев

На въпрос коя от двете кандидатури би подкрепило ДПС, Цонев заяви: "На хипотези не отговарям". Той отбеляза, че до 18:00 ч. днес е крайният срок за номинации. И добави, че ДПС няма да има свой кандидат. 

Източници: БНР, БТА 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ