Извънредното положение в Турция бе удължено с 3 месеца

Извънредното положение в Турция бе удължено с 3 месеца

Турският парламент одобри удължаване с три месеца на извънредното положение, обявено след опита за преврат през юли миналата година, съобщи Анадолската информационна агенция. 

Извънредното положение бе въведено след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., а след това бе удължено през октомври и трябваше да изтече на 19 януари. Новото удължаване ще важи до 19 април.

Извънредните мерки позволяват на правителството да заобикаля парламента, за да приема нови закони и да ограничава правата и свободите на гражданите, когато прецени.

Турция арестува над 40 000 души при разследването на опита за преврат, за който бяха обвинени мюсюлманският проповедник Фетуллах Гюлен и привържениците му. Повече от 100 000 души, включително военни, полицаи, учители, съдии и журналисти бяха уволнени от работа заради предполагаеми връзки с движението на Гюлен.

Правителството в Анкара, което поиска от парламента удължаване на извънредното положение, обясни, че то е нужно, за да бъде изкоренено влиянието на Гюлен в държавните институции. Проповедникът отрича да има нещо общо с опита за преврат.

Решението на парламента бе взето три дни след терористичния акт в нощния клуб „Рейна“ в Истанбул.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ