Кацаров предложи насоки за промяна на модела на здравната система

Кацаров предложи насоки за промяна на модела на здравната система

Кацаров предложи насоки за промяна на модела на здравната система

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров предложи основни насоки за промяна на модела на здравната система, по които е постигнато съгласие с НЗОК. Сред тях са отпадане на лимитите в медицинската помощ, промени в цените на медицинските услуги, както и край на денонощния режим на личните лекари. 

"Искаме да стартират преговори за промени в Националния рамков договор. На първо място ще настоявам да отпаднат лимитите. Това е нещо, което беше въведено 2015 г. Няма данни това да е подобрило медицинската помощ. Имаме съгласие, че този модел не може да работи. Лимитите са наказание за добре работещите болници и награда за лечебни заведения, които пациентите не търсят", обясни Кацаров след среща с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз. 

По думите му, отпадането на лимитите и промяна на цените на пътеките може да стане още следващия месец. "Правилното обаче е да се договорят и да се стартират от 1 януари със следващия бюджет", добави служебният здравен министър.

Друга тема, която е била обсъдена с НЗОК и БЛС, е за промени в цените на медицинските услуги. "Трябва да се преодолеят диспропорциите. Ако не се направят такива промени, те ще стават още по-дълбоки.

„Ще настоявам да се въведат коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали пациентът, когото лекуваш е на 20 или на 90 години, не е едно и също дали има придружаващо заболяване, или има повече. Това би помогнало да преодолеем и един феномен – да се селектират пациенти. Идеята на въвеждането на коефициенти е, за да има по-справедливо заплащане", поясни Кацаров. 

Той посочи още, че трябва да се прехвърлят повече дейности от болничната към извънболничната помощ. "Трябва да можем да реагираме и да променим правилата, по които работим. Това ще позволи същата услуга да се извърши на по-ниска цена, отколкото в сегашния момент", каза още той. 

Другото предложение е да се сложи край на това личните лекари да са на разположение 24 часа, 7 дни в седмицата. По думите му, това води до неблагополучие и за лекаря, и за пациента.

Последната точка, която Кацаров е обсъдил с НЗОК, е да се намери механизъм, с който да се въвлече пациентът в контрола на дейността. Той уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата. 

Управителят на НЗОК проф.Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров от своя страна посочи, че идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. "Важно е парите да следват пациента, да не се определят в някой кабинет. Важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ", отбеляза той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ