Камала Харис подновява партньорството със Сингапур с първа визита в страната

Камала Харис подновява партньорството със Сингапур с първа визита в страната

Камала Харис подновява партньорството със Сингапур с първа визита в страната

Американският вицепрезидент Камала Харис се срещна с водещи лидери в Сингапур в понеделник в първия ден от работната си визита в Югоизточна Азия и сключи партньорства за справяне с киберзаплахите, прекъсванията на доставките и пандемията от COVID-19 – области, които се очертаха като основни приоритети за администрацията на Джо Байдън, предаде „Ройтерс“. Освен посещението в Сингапур, визитата на Харис включва и Виетнам.

Харис се срещна с премиера на Сингапур, Ли Сян Лун, както и с президента Халима Якоб, по време на визита, насочена към укрепване на връзките с партньорите в региона като част от усилията на Вашингтон да се противопостави на нарастващото влияние на Китай върху икономиката и сигурността.

Подробности за срещата бяха споделени от висши служители на администрацията на САЩ. Днес вицепрезидентът ще посети и местната военноморска база Чанги и ще разгледа бойния кораб USS Tulsa.

Сингапур е един от силните партньори на САЩ по сигурността в региона с дълбоки търговски връзки. Той обаче също така се стреми да балансира отношенията си с Щатите и Китай, като не взема страна.

На обща пресконференция с Харис премиерът на Сингапур Ли Сян Лун заяви, че оценява подновяването от американска страна на връзките със Сингапур и други съюзници, предаде Ройтерс.

Харис, на свой ред, отново потвърди ангажимента на Вашингтон да работи с партньорите и съюзниците си за основаващ се на правила международен ред и свобода на мореплаването в оспорваното Южнокитайско море. Въпросът за Южнокитайско море е един от многото източници на напрежение между Китай и САЩ. Вашингтон отхвърля незаконните, според него, териториални претенции на Пекин върху богатите на ресурси води, припомня Ройтерс.

На какво се съгласиха САЩ и Сингапур?

По време на днешната среща двете държави постигнаха споразумения за сигурността, които потвърждават присъствието на Америка в региона чрез „ротационно разполагане на американски самолети P-8 и крайбрежни бойни кораби в Сингапур“, според информация от събитието, споделена от Белия дом.

Постигнато е съгласие и за разширяване на сътрудничеството в областта на киберсигурността във финансовия сектор, армията и засилването на обмена на информация относно киберзаплахите.

Киберсигурността влезе в дневния ред на Джо Байдън след поредица от грандиозни атаки, които засегнаха доставките на гориво и на храни в части от САЩ.

Други две инициативи на Америка и Сингапур са стартирането на диалог за изграждане на вериги за доставки, както и партньорство за борба с COVID-19 и подготовка за следваща пандемия, взаимно справяне с глобалната климатична криза, популяризиране на смарт градовете и стандартите за зелено строителство в АСЕАН.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ