Карлес Пучдемон: Ще стане още по-тежко, ако ни отнемат автономията

Карлес Пучдемон: Ще стане още по-тежко, ако ни отнемат автономията

Поставянето Каталуния под опеката на испанските централни власти "ще лиши каталунския народ от институциите му" и ще доведе до "още по-тежка ситуация", заяви каталунският лидер Карлес Пучдемон, цитиран от Франс прес.

Вместо да уреди това, което правителството на държавата нарича тежка извънредна ситуация, то ще предизвика още по-тежка извънредна ситуация, отнемайки политическата автономия на Каталуния, предупреждава Пучдемон в писмо от днес до испанския Сенат.

В посланието той изразява мнение, че налагането на пряк правителствен контрол върху Каталуния е нарушение на испанската конституция.

Очаква се утре испанският парламент да задейства член 155 от Конституцията, за възстановяване на законността в каталунското самоуправление. Досега такава мярка в историята на Испания не е предприемана.

Какво пише в член 155-и?

Там се урежда въпросът в случай, че някоя от 17-те тъй наречени автономни области (исп.: Comunidades Autónomas) действа против "общите интереси на Испания". Ако Сенатът, Горната камара на парламента, приеме с абсолютно мнозинство, че е налице такъв казус, испанското правителство може да предприеме "необходимите мерки", за да гарантира зачитането на общия интерес.

Какви са политическите последици от прилагането на чл. 155?

Този текст от конституцията не казва какви точно мерки са "необходими" в конкретна конфликтна ситуация. Според испански политолози обаче, той развързва ръцете на испанската централна власт да поеме контрола над институциите в разбунтувалата се област. За тази събота е насрочено спешно заседание на испанския кабинет, целящо именно това - да бъде решено какви точно мерки срещу каталунските бунтовници ще бъдат предприети, подчертава Дойче Веле. Такива мерки биха могли да бъдат например поставянето на каталунската полиция (Mossos d'Esquadra) на директно подчинение на вътрешното министерство в Мадрид и разпускането на регионалното правителство в Барселона, което би отворило пътя за нови избори в Каталуния.

Заради много широките формулировки наблюдателите определят член 155-и като политическа "атомна бомба".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ