Ким Чен-ун е на посещение в Китай

Ким Чен-ун е на посещение в Китай

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е на посещение в Китай по покана на китайския президент Си Цзинпин. Това потвърдиха информационните агенции на двете страни Синхуа и КЦТА, цитирани от Ройтерс.

Визитата на Ким е от 7 до 10 януари. Това е четвъртата среща на върха между двамата лидери. Ким е придружаван от съпругата си И Сол-джу и от висши севернокорейски политици, включително заместник-председателя на Корейската трудова партия Ким Йон Чхол Ким Йон Чхол и външния министър И Йон Хо., предава БТА.

Влакът на севернокорейският лидер пристигна в Пекин на северната железопътна гара, където имаше разположени полицаи и паравоенни части. Дълга автоколона, с каквато пътуват държавни ръководители, потегли от гарата малко след пристигането на влака, с който се смята, че е пристигнал севернокорейският лидер.

Той замина за Китай броени дни след като предупреди, че може да поеме по алтернативен път, ако САЩ не облекчат санкциите и натиска върху изолираната му страна.Срещата се осъществява на фона на плановете за втора среща на върха с американския президент Доналд Тръмп, чиято цел ще е постигането на споразумение за ядрено обезоръжаване на Корейския полуостров.

"Ким иска да напомни на администрацията на Тръмп, че има дипломатически и икономически опции отвъд това, което Вашингтон и Сеул могат да предложат", заяви пред Ройтерс експертът по отбрана Хари Казианис от мозъчния тръст "Център за национален интерес".

"Новият път", който Ким спомена в новогодишната си реч, може фактически да е прикрита заплаха за сближаване с Пекин. Това трябва да разтревожи доста Америка", каза Казианис.

Миналата година Ким отиде три пъти в Китай преди и след срещите си на върха с президентите на САЩ и Южна Корея.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Трус в Румъния стресна Северна България
На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
Голямо количество силна отрова открито случайно в сграда в Плевен
Григор Димитров се класира за полуфиналите в Пекин
Руската инвазия обърна нагласите на финландци и шведи за членство в НАТО
Откриха обявените за издирване плевенски ученици
За успеха на българската фирма Евромастер: 30 години иновации и инвестиции в бизнеса