Ким Чен Ун е отстранил тримата си най-висши военни

Ким Чен Ун е отстранил тримата си най-висши военни

Тримата най-висши военни началници на Северна Корея са били отстранени от постовете си. Това се твърди в информация на южнокорейската агенция „Йонхап“, потвърдена пред Ройтерс от висш американски представител, пожелал анонимност.

Според анализатори този ход може да предоврати евентуално недоволство в армията й заради промените в ядрената политика на Пхенян. Ким Чен Ун се подготвя за историческа среща с Доналд Тръмп на 12 юни в Сингапур.

Според Yonhap тримата отстранени военни са Пак Йонг Сик, министър на отбраната, Ри Мьон Су, началник на генералния състав на Корейската народна армия и Ким Йонг Гак, директор на генералното политическо бюро на Корейската народна армия.

Още в края на май официалните севернокорейски медии съобщиха, че за поста на Гак в могъщото бюро на армията е номиниран Ким Су Жил. Ри Мьон Су е бил наследен от заместник-вачалника на Генщаба Ри Йон Жил. Новият министър на отбраната е Но Кван Чол - досега първи вицепремиер.Ако смените бъдат потвърдени, те са доста необичайни, коменитира говорител на южнокорейското министерство на Обединението.

Мотивите за смяната на тримата генерали остава неясна, но според анализатори тези действия позволяват на Ким Чен Ун да засили контрола над армията. "Ако Ким Чен Ун се стреми да постигне мир със САЩ и Южна Корея и прекрати поне част от ядрената програма, той ще трябва да държи по-здраво юздите на армията", изтъква Кен Гаус, директор на групата по международни въпроси в CNA, неправителствена изследователска и анализаторска организация.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ