Ким Чен Ун призна за провал в икономическите планове на Северна Корея

Ким Чен Ун призна за провал в икономическите планове на Северна Корея

Ким Чен Ун призна за провал в икономическите планове на Северна Корея

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призна, че плановете му за икономическо развитие са се провалили в своята встъпителна реч за откриването на 8-ия Конгрес на Работническата партия в страната.

По думите му „почти всички сектори са далеч по-назад от поставените цели“, съгласно предходния петгодишен план за развитие, заложен при последното провеждане на събранието през 2016 година, пише АP.

„Трябва допълнително да насърчаваме и разширяваме победите и успехите, които сме постигнали с цената на пот и кръв, и да предотвратим повтарянето на болезнените уроци“, е призовал лидерът, цитиран от Корейската централна информационна агенция.

Конгресът е считан за един от най-големите пропагандни спектакли на Северна Корея, а провеждането му цели да помогне на 36-годишния авторитарен лидер да покаже на обезпокоената нация, че има контрол над пандемията от COVID-19 и други икономически предизвикателства.

Очаква се събитието да продължи няколко дни под ръководството на Ким Чен Ун, който определи настоящите трудности на страната като „най-лошите някога“ и „безпрецедентни“.

Това не е първият път, в който той откровено излага недостатъците на Северна Корея. През август миналата година призна за икономически „недостатъци“, причинени от „неочаквани и неизбежни предизвикателства“. Също миналата година Ким Чен Ун отбеляза, че липсват модерни медицински съоръжения и че условията за борба с бедствия в крайбрежните райони са „лоши“.

Някои експерти поставят под съмнение властта на лидера на КНДР, но пандемията от новия коронавирус може допълнително да дестабилизира хранителните и валутните пазари и да влоши поминъка на Северна Корея.

Партийният конгрес се провежда за втори път през XXI век, като последното му издание преди това бе през 1980 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ