Кирил Петков: Бих приел да бъда премиер, но няма да поставям такова условие

Кирил Петков: Бих приел да бъда премиер, но няма да поставям такова условие

„Бих поел отговорността да стана премиер, но не бих поставял условие към нашите коалиционни партньори, защото може да има и по-добър кандидат“. Това заяви пред Нова Телевизия Кирил Петков от „Продължаваме промяната“.

Той поясни, че до момента разговорите с „Да България“ и ИБГНИ са за това как да покажат на българския народ, че ако гласува за тези три формации няма да се страхува, че след изборите ще се изпокарат и разделят.

„Ние сме много отворени за това най-добрите капацитети по теми да бъдат министри. Не държим всичко да бъде при нас. Най-важното за нас в момента е да стигнем до 121 депутата. За разлика от нещата, които видяхме през последните месеци, ние няма да кажем: „Това е премиерът, или с нас или без нас“. Ще седнем на коалиционна маса, ако българският избирател ни даде тази възможност, и ще говорим кои са възможните кандидати и кои е с най-добрата квалификация“, коментира Петков.

„Трябва да спрем с идеята едни наши хора на едни позиции. Трябва да се гледа най-високият  капацитет и най-многото знания по специфична тема. Тези хора трябва да бъдат привличани на специфични позиции. Стига толкова калинки“, добави той.

Петков каза още, че вратата към преговори с „Има такъв народ“ също ще бъде отворена, но на по-късен  етап заради различия във вижданията.

„Ние сме абсолютно наясно, че бъдещото управление е коалиционно. В коалициите трябва да има и доза компромис. За ИТН вратата ще бъде отворена също. Ние отказахме да бъдем техни министри, защото имаме различна визия за икономическо развитие. Там има доста различна концепция. Ние искаме висок растеж и  бизнесът да бъде свободен, но не искаме да има хора под линията на бедност и да имаме големи инвестиции в образованието и здравеопазването. Не ни е чак толкова важно, колкото на тях, бюджетът да бъде на плюс“, каза той.

„Ние не влизаме в политиката с его, слагаме интереса над нашите лични чувства, това, че са ни обиждали за фирми в парламента е отделно, това са други проблеми. Ще има хора, които ще използваме като мост от ИТН“, каза ще Петков.

Той коментира разкрития по т.нар. досиета „Пандора”.

„Целият ми бизнес беше изцяло в България. Винаги съм смятал, че данъците ни са достатъчно ниски, за да си плащам всичко в България и да не мисля за допълнителни оптимизации. Има и инвеститори, които предпочитат различни юрисдикции“, заяви Петков в отговор на въпрос дали е възможно да се забранят офшорните сметки за български физически и юридически лица.

Според него фокусът около казуса трябва да е друг.

„Когато се знае, че офшорните компании не са нещо хубаво, а България има толкова нисък данък, ние трябва да използваме страната като портал за европейските пазари. Тук те ще плащат ниски данъци и то легално”, обясни Петков.

Според него КПКОНПИ трябва да започне да работи много по-силно, за да се намали корупцията в страната.

„Според мен в момента тя не работи достатъчно добре. Имаме цялата нормативна база, но активността я няма. Ако искаме да говорим за 0 корупция, то тази агенция трябва да работи по съвсем различен начин”, каза Петков.

Според „Продължаваме промяната” данъците не трябва да се пипат. Те се обявяват и за смяната на главния прокурор.

„Големият капацитет на Лозан Панов е в прокуратурата и смятам, че той трябва да е главен прокурор. Президентът Румен Радев също трябва да остане на поста си”, каза Петков.

Той коментира и казуса с канадското гражданство

„Аз вярвам, че важният момент в казуса е 21 април. Конституцията е спазена. Бих се радвал Конституционният съд да ме конституира като страна в това дело, за да представя цялата си аргументация”, обясни Петков.

"Бих се разочаровал, ако оттук нататък българи в чужбина, които правят всичко възможно да се върнат в България, нямат право да влизат в управлението докато не се приемат бележките от чуждите страни. Това за мен ще е леко предаване на суверенитета", посочи още Петков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ