Кирил Петков и Асен Василев ще участват на изборите на 14 ноември

Кирил Петков и Асен Василев ще участват на изборите на 14 ноември

„Днес казвам ясно, че влизаме в политиката и ще бъдем участници в следващите избори. С Асен Василев обсъдихме как да продължим с промяната и решихме чрез политическия живот, а не чрез нов служебен кабинет“. Това обяви Кирил Петков по време на предаване на властта на новия служебен икономически министър Даниела Везиева.

„Даваме си сметка за две неща. Едното е, че времето, което остава до следващите избори, не низ позволява да регистрираме партия. В момента обмисляме всички варианти и все още не сме финализирали кой да е крайния вариант, с който да излезем като участници в следващите избори“, каза Петков.

Той уточни, че заедно с Асен Василев ще се заобиколят с хора, които имат същия профил.

„Хора с високо ниво на почтеност, които имат кариера и успешно битие извън политиката. Това за нас е много важно, защото да си независим означава да имаш алтернатива. Ако мечтаеш само и единствено за политическа кариера ставаш зависим. Няма да се заобиколим с такива хора“, коментира той.

По думите му ако проектът с досегашният служебн министър на финасите е бил инженерингов, сега двамата са щели да имат партия.

„Няма такава партия, защото когато влязохме в служебния кабинет скочихме за 60 дни. От 60 дни станаха четири месеца. Като видяхме очакванията на хората и че искат да се продължи промяната, казахме: „готови ли сме вместо четири месеца да жертваме четири години от живота си?“. Всеки от нас имаше тежки разговори със семейство и партньори, но всички ни подкрепиха и казаха, че сега е моментът“, коментира Петков.

Той добави, че работата оттук нататък няма да бъде на база политически линии ляво-дясно.

„Вярваме в десни инструменти, които да постигат леви цели - невдигане на данъци, инвестиции, липса на корупция“, добави досегашният служебен министър.

Петков заяви, че президентът Радев го е поканил да участва отново в служебния кабинет, но той е отказал с мотива, че мандатът на служебното правителство е прекалено кратък

„Заедно с Асен Василев мислим какъв е най-ефективният начин ние двамата, заедно с част от екипа, да продължим тази промяна по-дългосрочно. Решението ни беше, че това най-добре би се случило не като част от втори служебен кабинет, който има доста лимитиран срок, а като една следваща стъпка, бидейки участници в политическия живот на България за по-дълго време", обясни той.

Петков каза още, че е щастлив от това, че президентът Радев оценява работата, случила се досега, и че неговият избор за министър на икономиката в лицето на Даниела Везиева показва, че второто служебно правителство ще продължи в същата посока, в което работеше първото.

Самата Везиева заяви, че Министерство на икономиката ще направи анализ дали европейските средства в последните 4 години са се отразили на житейския стандарт на българина.

Тя изрази надежда да оправдае гласуваното й доверие. "Отговорността за промяната, която всички ние очакваме, е голяма. Давам си сметка, че служебният кабинет постигна много и че на нас като следващ ни предстои да продължим и дори да се опитаме да надскочим постигнатото дотук. Давам си сметка, че без добър екип и цялата работа на това министерство, няма как да се случи промяната", коментира тя.

Везиева обяви като свой приоритет да завърши започналите вече проверки, например тази в Българската агенция за експортно застраховане.

"Желанието ни е да наложим управление, базирано на законността и прозрачността. Предстои да направим анализ как средствата по европейските фондове през последните 4 години са се отразили на житейския стандарт на българите", посочи още новият служебен икономически министър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ