Кирил Петков поиска оставките на Борда на директорите на ВМЗ - Сопот

Кирил Петков поиска оставките на Борда на директорите на ВМЗ - Сопот

Кирил Петков поиска оставките на Борда на директорите на ВМЗ - Сопот

Министърът на икономиката Кирил Петков призова да подадат оставка още днес четирима от общо петимата членове на Борда на директорите на ВМЗ-Сопот. Причината за това е, че след встъпването им в длъжност в края на април досега, са отчетени лоши финансови резултати на предприятието в размер на 6 млн. лв. загуби, съобщиха от министерството на икономиката. Петков направи коментара с искането за оставки след среща във ВМЗ-Сопот с изпълнителния директор д-р инж. Иван Гецов и синдикалните организации. “Не може да си позволим толкова важно предприятие, на което разчита целият регион, да губи пари”, добави Петков.  "Нямам забележки към работата на инж. Гецов", отбеляза Петков във връзка с призива за оставки

Той отиде днес в Сопот, за да успокои социалното напрежение сред синдикалните членове, които заявиха, че във вторник, 24 август, ще излязат на протест в София. Те настояват за оставката на Борда на директорите, а ВМЗ да бъде изваден от Държавната консолидационна компания. "Дали ще протестираме следващата седмица, ще решим до утре", заяви лидерът на КТ "Подкрепа" в заводите Димитър Атанасов.

Откакто е назначен новият борд на директорите през април, ВМЗ не изпълнява свои договори, не разплаща сключени контракти, а реално загубите за няколко месеца са около 6 милиона лева, обясни Петков. Той поиска оставка да подаде и шефът на Държавната консолидационна компания. “Призовавам и за оставката на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания. Когато не се справяш добре, трябва да си ходиш. Ако не подаде оставка, ще го уволня”, заяви пред журналисти Петков. Той припомни за проблемите с ремонта на язовирите и правителствения комплекс.

Министър Петков се надява новият член на Управителния съвет на ДКК, който беше назначен от него, да бъде избран за изпълнителен директор. Също така подчерта необходимостта от промени в дейността на ДКК.

От своя страна, инж. Гецов каза, че няма да  има забавяне при изплащането на заплатите на работниците във ВМЗ-Сопот и благодари на икономическия министър за съдействието.

Министърът на икономиката подчерта, че държавата не е лош стопанин и може да бъде много добър стопанин, ако обаче се гледа интереса и ако знае за какво го прави.

 

"И като сме сигурни, че няма течове, няма кражби, корупция и хората, които стоят зад интереса на държавата, съм сигурен, че предприятия като ВМЗ могат да бъдат много успешни, дори и под собстевността на държавата", каза още Петков. 

При посещението си във ВМЗ министър Петков отново заяви, че се е отказал от канадско гражданство, преди да поеме поста в служебното правителство. 

"Първо, искам да благодаря на президента вчера, защото той го каза най-добре. Наистина България ми е в сърцето. Истината е, че аз съм се отказал, преди да съм станал министър. Оттук нататък аз уважавам Конституционния съд, ако те имат някаква друга препоръка, ще се съобразя с нея, но до тогава, моята задача е да си вършим работата. Днес сме във ВМЗ. Следобед събираме бизнеса да говорим за Covid-мерките. Имаме работа да вършим", добави той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ