Кирил Петков започна кампания "Една заплата за Украйна". Призова да се даряват пари за боеприпаси

Кирил Петков започна кампания Една заплата за Украйна. Призова да се даряват пари за боеприпаси

Кирил Петков започна кампания "Една заплата за Украйна". Призова да се даряват пари за боеприпаси

Оръжейната подкрепа за Украйна се превърна в състезателна писта за част от управляващата коалиция. От ДБ се отказаха от свикване на коалиционен съвет по този въпрос утре. Премиерът обаче заяви, че ще го направи той и откри дарителска кампания за набиране на средства за купуване на боеприпаси от Украйна.

Първо, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви неочаквано днес, че отпада "необходимостта от коалиционен съвет утре след променените позиции на  “Продължаваме промяната” и най-вече на “Има такъв народ” за изпращането на военна помощ за Украйна. Вместо това “Демократична България” направо ще предложи точка в дневния ред на първото заседание на парламента следващата сряда (4 май) и ще постави именно темата за гласуване на решенията за военната подкрепа, обяви той пред БНР. “Заявките на ГЕРБ и ДПС и позицията, която заеха от ИТН в последната публикация на лидера им във Фейсбук, говорят за това, че има възможност тази версия да мине при гласуване в зала. Така правителството ще получи мандат да даде военна помощ за Украйна и да направи преценка по какъв най-добър начин да изпълни този мандат”, коментира той.

Христо Иванов добави, че “Демократична България” ще се отзове на поканата на премиера Кирил Петков за участие в делегация до Киев. Представителят на формацията ще бъде "определен адекватно спрямо нивото на останалите участници.", допълни той.

В ранния следобед обаче премиерът Кирил Петков обяви в профила си във Фейсбук, че освен организирането на пътуване до Киев, ще свика и коалиционен съвет още тази седмица за формирането на единна позиция относно изпращането на военна помощ за Украйна. 

"Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство. В публичното пространство има много крайни мнения по тази тема. Мисля, че е време да обърнем тази обществена енергия в реални действия! Като министър-председател ще продължавам да работя за това България да има единна позиция въз основа на информиран избор", написа премиерът и обяви, че открива дарителска кампания под надслов "Една заплата за Украйна" за набиране на финансови средства, които да бъдат предоставени на Украйна за купуване на боеприпаси. "Докато достигнем политически консенсус, като граждани на България, които вярват, че никой в Европа няма право да нападне съседите си и да избива мирното население, можем свободно да изберем да помогнем финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси.", изтъква Петков и призовава "всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата." В края на поста си премиерът посочва и сметка за дарения, която е адресирана директно към Киев: VDU 0515 Kiev; IBAN: UA133223130000025203000000021; SWIFT: EXBSUAUX

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ