Китай и САЩ възобновяват търговските преговори

Китай и САЩ възобновяват търговските преговори

Американски и китайски представители се готвят да възобновят днес във Вашингтон напрегнатите търговски преговори между двете страни на фона на изразения от президента на САЩ Доналд Тръмп песимизъм за постигане на напредък, предаде Ройтерс.

Дискусиите на представители среден ранг могат да очертаят рамката на бъдещи преговори, докато всяка от страните се подготвя да въведе от утре нови мита, свързани със задълбочаващия се спор за икономическата политика на Китай.

Тръмп заплаши да наложи мита на практика на всички китайски стоки, внасяни в САЩ, на стойност 500 милиарда долара, ако не бъдат изпълнени исканията му.

Започващите днес двудневни разговори са първите официални американо-китайски търговски преговори, след като американският министър на търговията Уилбър Рос се срещна с китайския вицепремиер Лю Хъ в Пекин през юни.

След преговорите през май Пекин бе на мнение, че американските мита вече не са на масата за преговори, но десет дни по-късно Белият дом обяви, че продължава с наказателните мерки.

Китай посочи, че се надява на спокойни, стабилни преговори, които да дадат добър резултат на базата на равнопоставеността и доверието.

В понеделник Тръмп каза в интервю за Ройтерс, че "не очаква много". Той отбелязва, че решаването на търговския спор ще отнеме време.

Тръмп също така обвини Китай, че манипулира курса на юана, за да отслаби ефекта от митата.

Вчера представители на администрацията на Тръмп предпочетоха да запазят мълчание по най-новия кръг преговори.

Разговорите днес и утре ще бъдат ръководени от американския заместник-министър на финансите Дейвид Малпас и китайския заместник-министър на търговията Ван Шоувън.

Администрацията на Тръмп настоява Китай да извърши мащабни промени в икономическата си политика, за да защити по-добре американската интелектуална собственост, да прекрати промишленото субсидиране и да отвори пазарите си за чуждестранна конкуренция.

Не се очаква разговорите тази седмица да спрат активирането на американските мита от 25 процента върху китайски стоки за още 16 милиарда долара, предвидено за утре, 04:01 часа по Гринуич (07:01 бълг. време). Китай се очаква да отговори незабавно с мита върху американски стоки за 16 милиарда долара.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ