Китай и САЩ загърбват търговската война

Китай и САЩ загърбват търговската война

Китай и САЩ загърбват търговската война

Китайските държавни медии днес подчертават значението на постигнатото търговско споразумение със САЩ, отбелязвайки стабилните позиции на Китай и потенциала за взаимноизгодно сътрудничеството на двете страни, предаде Ройтерс.

"Засега отлагаме търговската война" каза финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин, след като най-голямата икономика в света при да оттегли заплахите си за увеличаване на митата докато се изработи по-широкообхватно търговско споразумение.

Вчера Пекин и Вашингтон обявиха, че ще продължат преговорите си по мерките, които ще доведат до увеличаване на китайския внос на енергоносители и земеделски стоки от САЩ с близо 335 милиарда долара годишно.

Официозът "Чайна дейли" цитира изявлението на китайския вицепремиер Лю Хъ, който каза, че преговорите във Вашингтон са били "положителни, прагматични, конструктивни и плодотворни".

"Въпреки целия натиск Китай не "се огъна", както отбеляза президентът на САЩ Доналд Тръмп. Страната ни твърдо отстояваше позициите си и изрази желание преговорите да продължат", отбелязва в днешното си издание англоезичният всекидневник.

Някои анализатори в Пекин обаче предупреждават, че търговското напрежение може да продължи и Китай трябва да е готов за нови действия в търговския сектор, които се предполага че ще предприеме администрацията на Тръмп.

Не бива да бъдем заслепени оптимисти, Китай може да приеме по-малък търговски излишък и да намали търговските си бариери, но не бива да се съгласява на компромис по промишлената си политика, отбеляза експертът по китайско-американските отношения в Пекинския университет Шъ Инхун, цитиран от Ройтерс.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ