Клаус Йоханис и Виорика Дънчила отиват на балотаж в Румъния

Клаус Йоханис и Виорика Дънчила отиват на балотаж в Румъния

Клаус Йоханис и Виорика Дънчила отиват на балотаж в Румъния

Румънският президент Клаус Йоханис и бившият премиер Виорика Дънчила се класират за втория тур на президентските избори в Румъния на 24 ноември, съобщава в. "Адевърул", като се позовава на резултати от вчерашния първи кръг при преброени 99,96 процента от бюлетините.

Избирателната активност е била 47,66 процента.

В чужбина са гласували 675 348 румънски избиратели, което е рекорден брой, пише изданието.

Според резултатите при преброени 99,96 процента от гласовете Клаус Йоханис, подкрепен от Национално-либералната партия, получава 36,65 процента от гласовете. Лидерката на Социалдемократическата партия и бивш премиер Виорика Дънчила е събрала 23,80 на сто, а на трето място с 13,99 процента се класира лидерът на третата парламентарна сила "Съюз за спасение на Румъния" Дан Барна. На четвърто място е независимият кандидат Мирча Дякону с 9,25 процента, който бе подкрепен от партиите Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) и "Про Румъния", информира БТА.

След обработване на резултатите от 705 избирателни секции в чужбина от общо 835, класацията изглежда по следния начин: на първо място е Клаус Йоханис с 53,82 процента. Втори се класира Дан Барна с 26,42 процента, на трето място е кандидатът на партия Народно движение Теодор Палеологу с 6,33 на сто, на четвърто място е независимият Мирча Дякону с 3,66 процента, а Виорика Дънчила е едва на пето място с 2,87 процента.

Право на вот имаха общо 18,2 милиона румънски граждани.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ