Клинтън печели първите преки дебати с Тръмп

Клинтън печели първите преки дебати с Тръмп

Клинтън печели първите преки дебати с Тръмп

Хилари Клинтън е вероятният победител в първия пряк предизборен дебат с Доналд Тръмп, сочат предварителните  данни от няколко социологически сондажа.

Двамата имаха 90 минути, за да представят плановете си за развитие на страната, да атакуват и да отбиват атаки на съперника.

Хилари изглеждаше по-уверена от Тръмп, обобщават наблюдателите. "Клинтън доминираше от самото начало. Тя успя там, където не успя противникът й – да не се поддава на провокации и да излага последователно аргументите си“, коментира в Twitter вашингтонският  кореспондентт на Би Би Си Ким Гатас.

Първите дебати на сцената на нюйоркския университет "Хофстра" бяха гледани от рекорден брой избиратели – близо 100 млн.

Основните теми бяха икономическо развитие, сигурност и външна политика, разредени с атаки за личните качества на съперниците.  Спорът се разпростря от полицейското насилие и промяната на данъчната  система до кибератаките срещу американски институции, войната с екстремизма и отношението към малцинствата и жените.

И двамата претенденти не пропуснаха да споменат скандални епизоди от биографията на  съперника. Клинтън изтъкна, че Тръмп не е публикувал данъчните си декларации. Той отвърна, че ще го направи, когато тя публикува електронните си писма от времето, когато беше държавен секретар, заради които бе разследвана.

Първият сблъсък бе за икономиката на страната. Републиканецът нападна Клинтън за Транстихоокенаското споразумение (ТТП) и определи позицията й като непоследователна. „Е, Доналд, знам, че живееш в своя собствена реалност“, отговори бившият държавен секретар.

„Расата все определя твърде много неща като училища, жилища и как бива третиран човек от системата за наказателното правораздаване. Законът трябва да уважава всеки и всеки трябва да уважава закона подчерта Клинтън“, заяви Клинтън.  Тръмп бе принуден да се съгласи, че много афроамериканци и латиноамериканци в страната „живеят в ад“, има нужда „от закон и ред“, в противен случай „няма да има държава“. Бившата първа дама не пропусна да му припомни, че е започнал политическата си кариера с расистка лъжа за гражданството на президента Барак Обама.

Тръмп атакува, че опонентката му няма необходимата издръжливост за поста на държавен глава, намеквайки за нейното боледуване наскоро. След като бившата първа дама се усмихна, магнатът допълни, че тя няма издръжливостта да се изправи срещу Саудитска Арабия. Клинтън се защити, като отбеляза, че е била в 112 държави, сключила е редица сделки, договаряла е примирия и е била изправена на 11-часов разпит пред комисия. „Хилари има опит. Но това е лош опит“, направи нов опит да я парира Тръмп. 

Според статистиката Google Trends, кандидатката на демократите е водила през цялото време на дебатите по брой търсения в интернет.

Според допитванията през последните седмици преднината на Клинтън пред Тръмп се е свила до 2%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ