Коалиционното правителство на Молдова падна след вот на недоверие

Коалиционното правителство на Молдова падна след вот на недоверие

Коалиционното правителство на Молдова падна след вот на недоверие

Правителството на Молдова бе свалено днес с парламентарен вот на недоверие, предадоха световните агенции.

Това стана само пет месеца след формирането на кабинета на премиера Мая Санду и да дестабилизира още повече бившата съветска република.

Вотът на недоверие бе одобрен с 63 гласа в 101-местния парламент, информира БТА.

Правителството на Санду бе резултат от трудно създадена коалиция между нейния прозападен блок "Акум" (Сега) и проруската Партия на социалистите.

Отношенията в коалицията се влошиха заради реформата в процедурата за избор на главен прокурор. Санду, която пое премиерския пост през юни, имаше желанието да контролира номинирането на кандидата за главен прокурор като част от обещаната борба срещу корупцията.

Говорител на външнополитическата служба на ЕС заяви, че успешният вот на недоверие срещу правителството в Молдова заради избора на главен прокурор е "тревожен сигнал за процеса на реформи в страната".

Малко по-късно президентът на Молдова Игор Додон обяви, че утре ще започне консултации за бързо съставяне на ново правителство, предаде ТАСС.

Додон покани на консултациите представители на Партията на социалистите на Република Молдова и на проевропейския блок "Акум" ("Сега"). Ако преговорите попаднат в задънена улица, то президентът има намерение да се намеси в ситуацията, като предложи, по думите му, "аполитичен премиер, професионалист с екип от технократи". Додон изрази опасение, че политическата криза в Молдова може да прерасне в социално-икономическа, ако не се предприемат бързи мерки.

Ако след политическите консултации се събере мнозинство от депутати, които да подкрепят нова управляваща коалиция и да изберат премиер, то той ще има 45 дни, за да получи вот на доверие в парламента. В случай че това не стане, ще има предсрочни избори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ