Колеги на ранената руска журналистка: Тя е жертва на пропагандата на Кремъл

Колеги на ранената руска журналистка: Тя е жертва на пропагандата на Кремъл

Колеги на ранената руска журналистка: Тя е жертва на пропагандата на Кремъл

Ранената руска журналистка Татяна Фелгенгауер е в изкуствена кома след операцията вчера, няма опасност за живота й. Нападателят, 48-годишният Борис Гриц, който я намушка с нож в шията, е арестуван.

Той нахлул в редакцията на радио „Ехото на Москва“, напръскал със сълзотворен газ охраната и след това нападнал в ефир 32-годишната зам.-главна редакторка на радиото.

Мъжът е носел нарисуван на ръка план на редакцията, заяви главният редактор Алексей Венедиктов, цитиран от Би Би Си.

Само няколко часа след нападението полицията публикува видео с показанията на Гриц. Той твърди, че Фелгенгауер го тормозела всяка нощ с телепатична връзка.

Гриц е двоен гражданин на Русия и Израел, завършил е физика с педагогическия институт „Ленин“. Живял в Израел, но не му провървяло и се върнал в Москва по разказите на негови състуденти и приятели. През последната половин година бил обсебен от журналистката от „Ехото на Москва“ и пишел в блога си, че го преследва телепатично.

Това повторил и пред полицията. „През последните два дни тя започна да търси начин да въздейства на сърцето ми. С дишането, по точно със спирането му тя отдавна експериментира. Вчера се събудих с усещането за стоманен пръстен, който стяга сърцето ми. Тази сутрин имах усещане за студ в сърцето“, казва мъжът.

Назначена му е психиатрична експертиза. Ще бъде обвинен за опит за убийство.

Журналисти подкрепиха Фелгенгауер пред сградата на „Ехото на Москва“ снощи. Един от тях носеше плакат „Пропагандата атакува“, предаде Би Би Си.

Колега на ранената журналистка, Сергей Пархоменко, заявява пред „Клуб Z“, че  агресията срещу екипа на радиото се е засилила. Колата на друга журналистка от „Ехото на Москва“ бе подпалена през септември и тя реши да емигрира в чужбина. Журналистите били причаквани редовно пред сградата на радиото и замеряни с яйца и камъни.

„Зад нападението срещу Татяна Фелгенгауер стоят Кремъл и държавната пропаганда“, казва и Пархоменко пред „Клуб Z“. По думите му официалната пропаганда насъсква хората срещу критично мислещите – не само журналисти, изобщо срещу всички несъгласни с управниците.

„Ехото на Москва“ е единствената смятана за независима информационна радиостанция в Русия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ