Какво ще означават за Русия новите драконови санкции на САЩ

Какво ще означават за Русия новите драконови санкции на САЩ

Какво ще означават за Русия новите драконови санкции на САЩ

Руското бизнесиздание "Комерсант" коментира новите "драконови" санкции срещу Русия, които се канят да наложат САЩ. Миналата година проектът на сенаторите Линдзи Греъм и Робърт Менендес бе отхвърлен, напомня вестникът, цитиран от БТА.

Документът, внесен сега в Сената, предвижда по-строги мерки - забрана американски инвеститори да влагат средства в руски дългови облигации от нови емисии и санкции срещу руски банки, които "подпомагат намесата във вътрешните работи на чуждестранни държави".

Предложено е също да се забрани американци да инвестират в проекти за добив на петрол в Русия и да бъдат санкционирани всички енергийни проекти в чужбина с участието на руски държавни компании. Това би поставило под удар газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток", уточнява всекидневникът.

За разлика от предишния законопроект се предлагат и санкции, засягащи проекти за производство на втечнен газ с участието на руски фирми извън Русия. В момента такива проекти няма, но руският "Газпром" теоретично е развивал подобни планове за Иран, а "Роснефт" - за Венецуела, сиреч за държави, обхванати вече от санкциите на САЩ, добавя "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Според експерти, цитирани от сайта "Военное обозрение", ако бъде забранено купуването на руски държавен дълг от чуждестранни инвеститори, рублата може да спадне до равнище 75 рубли за щатски долар. Това ще ускори инфлацията и ще създаде проблеми за бизнеса.

И ако бъдат наложени тези санкции, още не се знае дали финансовото министерство в Москва ще може да заема толкова средства, колкото му потрябват. А ще му трябват много, защото руското правителство е решило да финансира инфраструктурните проекти чрез продажби на държавен дълг, посочва "Военное обозрение".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ