Конфликт между Токио и Сеул заради паметник на сексуална робиня

Конфликт между Токио и Сеул заради паметник на сексуална робиня

Япония отзовава от днес временно посланика си в Сеул в знак на протест срещу статуя на жена, сексуална робиня, поставена пред консулството й в Бусан миналия месец, съобщи Франс прес.

Статуята на  млада жена е в памет на сексуалните робини на японската императорска армия, наричани „жени за утеха“. Темата трови отношенията между Япония и Южна Корея от десетилетия. Мнозина южнокорейци виждат в скулптурата символ на насилието на японците по време на колониалната доминация между 1910 и 1945 г.

Според историците около 200 000 жени, повечето корейки, но и китайки и индонезийки, както и от други страни в Азия, са били затворени в публичните домове, за да обслужват императорската армия.

Япония и Южна Корея са потвърдили, че споразумението от 2015 г. решава въпроса за жените-утешителки окончателно и необратимо. Статуята ще има плачевни последици за отношенията между двете страни, заяви говорителят на правителството в Токио Йошихиде Суга.

Япония ще отзове временно и генералния си консул в Бусан, ще отложи икономическите преговори на високо равнище и напусне преговорите за ново валутно споразумение, докато статуята не бъде махната.

Сеул нарече реакцията на Токио „много жалка“ и подчерта, че правителството ще продължи да развива връзките между двете страни при взаимно доверие.

Двете страни подписаха през 2015 г. документ, според който Япония поднася „искрени извинения“ и изплаща 1 млрд. йени (8,8 млн. евро) обезщетение, с което ще се финансира фондация в подкрепа на оцелелите „жени за утеха“ .

Статуята в Басан е копие на фигура, поставена срещу посолството на Япония в Сеул.  Тя беше махната, но после пак бе върната на мястото й с подкрепата на местните власти.

В Южна Корея има повече от 20 подобни паметника.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ