Конгресмени питали психиатър за състоянието на Тръмп

Конгресмени питали психиатър за състоянието на Тръмп

Конгресмени питали психиатър за състоянието на Тръмп

Десетина американски конгресмени, повечето демократи, са се консултирали през декември с професор по психиатрия от университета в Йейл за менталното здраве на президента Доналд Тръмп, съобщават Си Ен Ен и „Политико“.

Неназован сенатор от Републиканската партия е бил в групата, която разговаряла с професор Банди Лий, авторка на книгата „Опасният случай на Доналд Тръмп“ – сборник с есена на психиатри, анализиращи психологическото състояние на президента на САЩ.

"Политиците казаха, че са разтревожени от опасността, която представлява президентът, опасността, която неговата психическа нестабилност представлява за страната“, поясни психоложката пред Си Ен Ен.

Диагностицирането на пациент без среща с него и консултация противоречи на правилата на Американската психиатрична асоциация, която призовава членовете си да се въздържат от професионални оценки за човек, когото не са оценявали лично.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс нарече консултациите срамни и смешни. "Ако той беше неспособен, нямаше вероятно да е там, където е, и нямаше да победи най-силната група кандидати на Републиканската партия“ на първичните избори през 2016, коментира тя.

В Камарата на представителите 57 от демократи, т.е. близо 30% от партийната група, са внесли законопроект за създаването на специална парламентарна комисия, която трябва да установи дали президентът е психологически и физически неспособен да изпълнява функциите си.

Конституцията на САЩ предвижда два начина за смяна на президента по време на мандата му. Първият е отстраняването му с гласуване в Конгреса с мнозинство от 2/3 по конкретно обвинение. Вторият е уреден с 25-ата поправка, приета през 1967, която позволява на вицепрезидента и половината от правителството да обявят, че президентът е в невъзможност да упражнява правомощията си и да изпълнява задълженията си. Тогава вицепрезидентът поема функциите му. Ако президентът подаде жалба срещу това решение, въпросът пак отива в Конгреса, който трябва да потвърди решението с 2/3 от гласовете.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ