КС образува дело по жалбата срещу мораториума върху решения на кабинета

КС образува дело по жалбата срещу мораториума върху решения на кабинета

КС образува дело по жалбата срещу мораториума върху решения на кабинета

Конституционният съд /КС/ образува дело по искане на 60 народни представители за установяване на противоконституционност на решението на НС от 22 април за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи, съобщиха от съда. За докладчик по делото е определен съдия Константин Пенчев.  

Конституционните съдии трябва да отговорят на въпроса дали е допустимо с решение на парламента временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си до избирането на ново правителство. 

Припомняме, че по-рано днес от ГЕРБ внесоха в КС искане гласуваният от парламента мораториум да бъде обявен за противоконституционен, тъй като с него се блокира работата на цялата държава. Забраната включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, и назначения в държавната администрация. 

"Считаме, че в момент на пандемия е изключително трудно лечебните заведения да се справят със забраната в мораториума да не разполагат с недвижимото и движимото имущество. Нашето искане е насочено срещу решение, което грубо погазва Конституцията на България", коментира по-рано пред медиите председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова.

По думите й се отнемат правомощия на други власти, а все пак имаме разделение на властите в България, съгласно Конституция. "Може да се стигне до правен прецедент, ако се приеме предложението за промени в Изборния кодекс на "Има такъв народ" за разформироване на настоящата ЦИК и назначаване от президента на нова, то докато важи този мораториум той не може да го направи, ако сме в ситуация на предизборна обстановка", каза още Десислава Атанасова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ