Корсиканските националисти спечелиха местните избори

Корсиканските националисти спечелиха местните избори

Корсиканските националисти спечелиха местните избори

Националистическата коалиция Pè a Corsica („За Корсика“) спечели втория тур на териториалните избори с 56,5% от гласовете, с близо 40% преднина пред втория – регионалната листа на корсиканската десница – 18,29%, предава Франс прес. Трета е партията на президента Макрон с близо 13%.

На първия тур националистите спечелиха безпрецедентните 45,4%. Сегашният резултат им дава абсолютно мнозинство.

Според окончателните резултати избирателната активност е била малко под 53%.

Гласуването определя 63-мата представители в местното управление на Корсика, което встъпват в длъжност на 1 януари 2018.

Програмата на „За Корсика“ предвижда през следващите три години властите на острова да получат автономен статут с правомощия в сферата на регулацията, законодателството и данъците, амнистия за политическите затворници и признаване на корсиканския език за официален заедно с френския.

Отказът на френския парламент 48 часа преди изборите да одобри въвеждането на екотакса за туристическите кемпери, поискана от корсиканските депутати-националисти, даде допълнителен подем на привържениците на автономията.

Ситуацията притиска до стената Макрон, който няма силни позиции в Корсика, коментира "Фигаро".

Премиерът Едуар Филип е поднесъл снощи „републикански поздрави“ на Жил Симеони, лидера на националистите, привърженици на автономията, и е заявил, че е готов да се срещне скоро с него в Париж.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ