Коя е Марин льо Пен

Коя е Марин льо Пен

Коя е Марин льо Пен

Франция избира президент на ключови за страната избори при кандидатура на млад мъж, твърдо подкрепящ Европейския съюз, и невиждан възход на национализма в лицето на лидера на Национален фронт и дама в политиката Марин льо Пен.

И докато това се случва, мнозина в Европа, които наблюдават развитието на балотажа, се питат коя е Марин льо Пен? Тя издигна до невиждан възход политическата сила, която представлява, основана от баща й, със собствен глас и свое мнение. Бори се мъжки с редица кандидати, включително с тези на републиканците и социалистите, които при подкрепата на партии с традиции отпаднаха на първия тур на 23 април.

BBC News посочва накратко, във факти, повече за живота на Марин льо Пен хронологично.

Тя е родена през 1968 г. в Ноли-сюр-Сен, Париж, в семейство от три деца. Най-малката е от три дъщери. Баща й е Жан-Мари льо Пен основава през 1972 г. оглавяваната днес от нея партия Национален фронт. 

През 1976 г., когато Марин е на 8 години, семейството оцелява при бомбен атентат на дома им в Париж. Целта на нападението е бащата Льо Пен. 

През 1986 г., когато е на 18 години, Марин се присъединява към партията Национален фронт. Тя става практикуващ юрист и силно поддържа кампании в полза на баща й. 

През 1998 г. е избрана за общински съветник в Нор-Па дьо Кале - регион в Северна Франция.

През 2011 г. повежда Национален фронт, след като баща й се оттегля. Дъщерята Льо Пен полага усилия да заглуши и намали имиджа на партията като много крайно дясна и радикална. Тя се дистанцира от расистките изблици на баща си и неговото отричане на Холокоста през 2015 г.

Два пъти се омъжва и два пъти развежда, има три деца. Луи Алио, вицепрезидентът на Национален фронт, днес е неин дълготраен партньор. 

Отношението на Франция към исляма, Европейския съюз и имиграцията са трите неща, които доминират нейната кандидат-президентска платформа. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ