Крайнодесните и популистите в Италия готови да сформират правителство

Крайнодесните и популистите в Италия готови да сформират правителство

Крайнодесните и популистите в Италия готови да сформират правителство

Италия, третата икономика в еврозоната, може да повери съдбата си в ръцете на две евроскептични партии - Движение Пет звезди на Луиджи ди Майо и Лига на Матео Салвини.

Двете партии постигнаха споразумение за управление вчера и се очаква днес да обявят името на премира, който са избрали да оглави бъдещото им правителство, предаде БТА, цитирайки Франс прес. По-късно днес лидерите им ще се срещнат с президента на Италия Серджо Матарела в президентския дворец Куиринале. Те ще запознаят държавния глава с детайлите от постигнатото между тях споразумение.

Италиански медии вече правят спекулации за името на премиера, който двете партии ще предложат. Споменават се имената на 62-годишния Гуидо Табелини, който е икономист, на дипломатката Елизабета Белони, 59-годишната главна секретарка на министерството на външните работи, на 50-годишния Микеле Джерачи, който е професор по икономика в Шанхай и на президента на италианските корабостроителници Финкантиери, 63-годишния Джампиеро Масоло.

Според италианската конституция министрите в правителството се назначават от президента по препоръка на избрания премиер.

Двете евроскептични и антисистемни партии са постигнали съгласие по въпроса да се промени пенсионната реформа. Тя предвиждаше възрастта за пенсиониране да е 66 години и 7 месеца, а догодина да стане 67 години. Вероятно двете партии ще въведат възможност за пенсиониране при "праг 100", тоест това означава възможност за пенсиониране при сумата 100, получена от събирането на възрастта и годините стаж (например 64 години и 36 години осигурителен стаж). Компромис е бил постигнат и за промяна в плоския данък.

Най-деликатният въпрос между двете партии е този за имиграцията, като Лига защитава по-твърд подход в сравнение с Движение Пет звезди

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ