Крайнодесните в Италия обещават масова депортация на мигранти

Крайнодесните в Италия обещават масова депортация на мигранти

Крайнодесните в Италия обещават масова депортация на мигранти

Крайнодясната Северна лига обеща масова депортация на африкански бежанци в Италия, като част от радикално преструктуриране на италианската миграционна политика, ако успее да спечели предстоящите избори, предаде британският „Гардиън“

Партията, водена от Матео Силвини, ще опита да промени законите за предоставяне на убежище, така че съдилищата да пренебрегват обстоятелствата около пътуването на мигрантите при вземането на решение дали те заслужават да получат бежански статут.

С наближаването на парламентарните избори на 4 март, десните партии насочиха своята реторика най-вече към въпроса с миграцията и ролята на Италия като врата към Европа за стотици хиляди мигранти, прекосяващи Средиземно море от Африка.

Италианското правителство, водено от лявоцентристката Демократическа партия на Матео Ренци, наскоро предприе спорни мерки за рязко намаляване на броя на пристигащите в Италия миграни, сред които тайни споразумения с племена и милиции в Либия, които бяха осъдени от организации за защита на правата на човека.

Северната лига обещава още по-крайни мерки, като програма за принудително връщане на 400 хил. мигранти в техните страни на произход, сред които Нигерия, Тунис и Мароко.

Много анализатори в Италия обаче смятат, че планът е нереалистичен и че той би предизвикал остри реакции от Брюксел. Настоящето правителство се стреми да ускори депортирането на нелегалните мигранти, но процесът е скъп, затънал в бюрокрация и усложнен от нежеланието на държавите на другите държави да приемат обратно хората, които са емигрирали.  

Италианският вътрешен министър Марко Минити заяви, че през 2017 г. Италия е депортирала около 6 500 души, докато през 2016 г. техният брой е бил 5 200.

Според предварителните проучвания дясноцентристката коалиция „Форца Италия“ на Силвио Берлускони ще получи 37% от гласовете на изборите през март. Ако тя успее да спечели пълно мнозинство, Берлускони ще трябва да избере следващият италиански премиер, тъй като самият той не може да се кандидатира заради присъда за държавни измами.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ