КС реши: Машинното гласуване не е противоконституционно

КС реши: Машинното гласуване не е противоконституционно

КС реши: Машинното гласуване не е противоконституционно

Машинното гласуване не е противоконституционно обяви Конституционният съд. Решението идва седмица преди предсрочните парламентарни избори, на които за първи път в секциите с над 300 души ще се гласува само с машини.

Машинното гласуване стигна до Конституционния съд по жалба на 66 депутати от ГЕРБ, с основен аргумент, че нарушава принципа за „равно избирателно право". Оспорени бяха почти всички променени от 45-ото Народно събрание разпоредби от Изборния кодекс. По част от тях съдиите не са били единодушни, предаде БНР. По текста за машините на особено мнение са били петима конституционни съдии от общо 12-членния състав на съда. 

В решението си КС слага знак на равенство между хартиената бюлетината и нейния машинен еквивалент. "По своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител“, пише в мотивите на окончателното решение.

Според тях начинът на гласуване - чрез отбелязване на вота върху хартиена бюлетина, върху бюлетина за машинно гласуване или по друг начин - е въпрос на законодателна целесъобразност, която сама по себе си не подлежи на контрол за конституционност, ако законът спазва принципите на избирателното право и предвижда равно третиране на всички гласове, независимо от начина на тяхното подаване.

Единственият обявен за противоконституционен текст е поправката в Изборния кодекс, внесена от "Има такъв народ", според който пропорционалната изборна система ще се прилага само до първите редовни парламентарни избори. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ