КСНС заседава по темата за борбата с корупцията

КСНС заседава по темата за борбата с корупцията

КСНС заседава по темата за борбата с корупцията

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) започна заседание днес. Срещата стартира без премиера Бойко Борисов, посочи БНТ. Той обаче дойде с час и половина закъснение, предаде bTV.

Темата на днешното заседание e "Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията”.

Преди срещата Борисов се срещна с протестиращите оръжейници от "Емко", които протестират пред сградата на Министерския съвет. 

Очаква се да бъде обсъден новият антикорупционен орган, за който ГЕРБ и БСП са в остър спор.

Това е вторият Съвет, свикан от президента Румен Радев. Първият беше посветен на модернизацията на армията, но и досега повечето решения, взети тогава, не са изпълнени.

На "Дондуков" 2 пристигнаха още правосъдният министър Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на БСП Корнелия Нинова и вътрешният министър Валентин Радев.

По темата антикорупция доклад ще изнесе Цецка Цачева, която ще представи предложението на ГЕРБ. Корнелия Нинова ще представи проекта на левицата.

Различията между БСП и ГЕРБ относно антикорупционния орган са главно по отношение на функциите му – дали той да разследва случаите на корупция и какви ще са наказанията. Отделно се спори кой да назначава ръководството на новата антикорупционна агенция. От левицата искат това да е президентът, а от ГЕРБ – ръководството да се избира и назначава от Народното събрание.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ